Slik så vesten og jakka til politimannen ut etter at han hadde blitt skudd. Noe av haglet gikk 26 cm inn i kroppen på politimannen.
Slik så vesten og jakka til politimannen ut etter at han hadde blitt skudd. Noe av haglet gikk 26 cm inn i kroppen på politimannen.

Skutt i ryggen fra fire-fem meter – saken opp i lagmannsretten i dag

Mann ble dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha skutt politimann i ryggen i november 2014. I dag starter ankesaken i lagmannsretten.

Publisert Sist oppdatert

Saken på Vinstra var den første av totalt tre episoder på under ett år der politifolk ble skutt eller skutt mot i tjenesten.

26. november 2014 oppsøkte to politifolk en adresse på Vinstra, men da de ville ta seg inn i huset kom gjerningsmannen ut med en hagle og løsnet skudd. Et av skuddene traff den ene politimannen i ryggen. Det andre ble rettet mot den andre politimannen, men traff ham ikke.

Gjerningsmannen ble tiltalt for drapsforsøk på begge betjentene og ble i tingretten dømt til tvungent psykisk helsevern. Dommen ble anket og skal opp i Eidsivating lagmannsrett i dag og i dagene som kommer.

Mente han skjøt i nødverge

I tingretten la mannens forsvarer, Sigurd Klomsæt, ned påstand om full frifinnelse og anførte at det var løsnet skudd i nødverge.

Retten påpekte imidlertid at polititjenestemennene utførte en velferdssjekk etter en bekymringsmelding fra lege. Oppdraget var ifølge retten et lovlig og svært vanlig politioppdrag. Tiltaltes oppfatning av at polititjenestemennene var kommet for å drepe ham og at han derfor måtte beskytte seg var et utslag av psykosen, står det i dommen. Derfor var det ikke snakk om nødverge, mente tingretten.

Tilfeldighetene vil det slik at politiets midlertidige bevæpning ble innført dagen før denne hendelsen. Og nå to dager før den midlertidige bevæpningen opphører, går altså ankesaken for lagmannsretten. Politibetjentene var derfor rutinemessig bevæpnet, men returnerte ikke de to skuddene fra den tiltalte 71-åringen.

Det er satt av seks dager til saken, som avsluttes neste mandag. Politiforum følger saken som går i tinghuset på Lillehammer.