Seks jobber - 361 søknader

Majorstua politistasjon i Oslo opplever rekordmange søkere til seks politibetjentstillinger. De er ikke alene om det.

Publisert Sist oppdatert

Ved midnatt 18. mai gikk fristen ut for å søke på seks politibetjentstillinger ved Majorstua politistasjon i Oslo.

Da var det kommet inn hele 361 søknader.

- Det er enormt mange. Jeg har ikke opplevd maken. Dette er over dobbelt så mye som normalt, det er helt klart, sier politiførstebetjent Dag Akstun på Majorstua politistasjon.

Flertallet er studenter

Arbeidet med å lese gjennom og sortere søknadene pågår i skrivende stund fortsatt. Akstun tipper imidlertid at rundt 80 av søknadene kommer fra politiutdannede fra tidligere år.

- Hoveddelen er fra de som går på skolen nå. Det vil si at 2011-kullet ikke når så veldig godt opp. Vi vektlegger selvfølgelig politierfaring, understreker han.

- Hva tror du dette skyldes?

- Det er nok ikke tvil om at det er trangt om stillingene. Gjennom de som er kursinstruktører har jeg inntrykk av at de som går ut av skolen nå, sliter med å få seg jobb.

75 prosent fra 2011-kullet

Også på Sentrum politistasjon opplever de stor pågang. Der er det totalt lyst ut 16 stillinger, noe som tiltrakk seg 399 jobbsøknader.

- Det er ganske mange, ja. Til sammenligning hadde vi en fellesutlysning i hele Oslo i 2009. Da fikk vi inn 215 søknader og ansatte 60 stykker, sier politiførstebetjent Anne Gro Mæland ved Sentrum politistasjon.

Hun har gått gjennom hele søkerbunken, og antar at rundt 75 prosent av dem kommer fra 2011-kullet.

- Det var også veldig mye fra 2010 og et par fra 2009 og eldre, sier Mæland, som ikke tror at 2011-studentene nødvendigvis blir nedprioritert.

- Det er veldig mange gode søkere, selv blant avgangselevene. De har jo også en fordel i forhold til 2010-kullet ved at de er operativt godkjente.

- En kjempeutfordring

Ordenssjef John Finsberg på Sentrum politistasjon sier de nå står overfor en stor jobb med å plukke ut hvem som skal inn til intervju.

- Vi har en kjempeutfordring med så mange søkere til så få stillinger. Vår tommelfingerregel er tre til fire kandidater per stilling til intervju, så det blir en del intervjuer på oss, sier Finsberg.

Han sier antallet søknader er veldig høyt.

- Det er voldsomme tall, både for Sentrum og Majorstua. Men vi antar jo at mange har søkt begge steder.

Mangler penger

Årsaken til den store pågangen, er enkel: For lite penger til nye stillinger.

- Tildelt budsjett gir ikke grunnlag for å ansette flere enn de vi har fått ekstramidler til. Men behovet er der, helt klart, sier Mæland.

Ansettelsene på Sentrum politistasjon vil etter planen være klare den 22. juni.