Robin Schaefer burde blitt verdsatt langt mer enn det han har blitt, sier lokallagsleder Kjetil Rekdal i PF Hordaland.
Robin Schaefer burde blitt verdsatt langt mer enn det han har blitt, sier lokallagsleder Kjetil Rekdal i PF Hordaland.

Rekdal: – Stor integritet hos etterforskeren

Lokallagsleder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund (PF) Hordaland er ikke fornøyd med hvordan politiledelsen i Hordaland politidistrikt har håndtert Robin Schaefer.

Publisert Sist oppdatert

PF-lokallagslederen sier det for ham er viktig at de har en politiorganisasjon med et system og holdninger som gjør at de kan lære sine våre feil.

– Arbeidsmiljøet skal være åpent på en slik måte at ansatte kan komme med tilbakemeldinger uten at det skal få negative følger. Slik at Hordaland politidistrikt kan bli en lærende organisasjon. Det Robin har opplevd det siste året, er ikke i tråd med dette, sier Rekdal.

– Hvordan vil du karakterisere Schaefer som grep tak i Monika-saken?

– I mine øyne er Robin en person som har stor integritet og stor kapasitet. Han har kjempet for det han trodde på. Han kunne ikke leve med tanken på at en 8 år gammel jente muligens var drept, uten at politiet hadde forfulgt alle spor når han var overbevist om det fremdeles var spor som ikke var sjekket ut. Jeg mener det forteller om enorm styrke, og en enorm rettferdighetssans som burde blitt verdsatt langt mer enn det han har blitt til del, svarer Rekdal.

– Ekstrem belastning

Rekdal mener Schaefer har vært en person som har gjort det mulig å gi moren til Monika den oppreisningen hun burde få.

– Med etterforskningen som nå er gjenopptatt, har man en mulighet til å finne ut hva som faktisk har skjedd nå som det er tatt ut siktelse mot en mulig gjerningsperson, sier Rekdal.

Han sier at slik han kjenner saken og Robin, har dette vært en ekstrem belastning både for ham selv og for hans familie.

– De har vært utsatt for en belastning det er vanskelig å forestille seg for folk som ikke har vært i samme situasjon. Han har mer eller mindre vært sykemeldt i snart ett år, og jeg vet at han har vært utrolig langt nede, og at han bærer på en skyldfølelse for å ha utsatt kolleger for negativ oppmerksomhet. Jeg vet at det har kostet ham ekstremt mye. Det er i seg selv er veldig beklagelig, sier Rekdal.

Flere varslere

Gjennom sin granskning har Riksadvokaten konkludert med at Schaefers varsling har vært helt legitim.

– Det i seg selv bekrefter at Monika-saken skulle hatt en helt annen behandling. Og Robin skulle hatt en helt annen behandling av ledelsen fra starten av, sier Rekdal.

PF-lokallagslederen er nå opptatt av å få en best mulig løsning for å ivareta både medlemmene og de andre varslerne i saken spesielt.

– I kjølvannet av det Robin varslet om, har det kommet til fire andre interne varslere, som blant annet har fortalt om trakassering av Robin i interne møter, sier Rekdal.