Politihundene leter etter mennesker blant ruinene

Se video fra da Nalle og Pluto lette etter mennesker i ruinene, under den første øvelsen i sitt slag i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Under rivningsarbeider har en bygning kollapset. Flere mennesker er skadet og én person er savnet på det store anleggsområdet, begravet i betong og armeringsjern.

Slik var scenarioet på da Hundetjenesten i Oslo politidistrikt øvde sammen med Redningsgruppa til brannvesenet denne uken. I øvelsen, som er den første i sitt slag, ber lokalt brannvesen om bistand fra Redningsgruppa i Oslo brann- og redningsetat.

I samme bil reiser brannvesen og to politihunder til stedet for å søke etter mennesker som ingen andre kan se. For brannvesenet er det nytteløst å lete mennesker på måfå.

– Hundene skal lokalisere hvor folk er begravet. Så kan brannvesenet grave. Hundene har en fantastisk luktesans og kan lokalisere mennesker langt raskere enn mennesker. Tiden er viktig når man skal redde liv, sier Lars Moe, fagleder i Hundetjenesten.

(Teksten fortsetter under bildet)

Pluto lar seg ikke stoppe av bitende kulde i januar. Patruljehunden har fokus på jobben.
Pluto lar seg ikke stoppe av bitende kulde i januar. Patruljehunden har fokus på jobben.

Brannvesenet avhengige av hundene

Redningshunder var redningen for mange da jordskjelvet rammet Nepal i fjor. Norske brannfolk og redningshunder reiste til landet for å bistå. En av dem var brannkonstabel Kristian Schatvet.

– De synlige kunne lokalbefolkningen ta seg av, men de begravede menneskene må man finne med hunder. Det var vi avhengige av i Nepal. Man må ha to hunder som markerer samme sted, før vi begynner å grave eller sage, forteller Schatvet.

Politihundene har fordelen ved at de er på vakt døgnet rundt, og vil med det nye samarbeidet raskt kunne rykke ut sammen med brannvesenet hvis ulykken skulle være ute og mennesker være savnet.

– Dette er patruljehunder som allererede er utdannet til å lete etter folk i leteaksjoner, både innendørs og i annet miljø enn her. Men det er på samme luktbilde. Dette er egentlig bare et annet miljø, de skal fortsatt finne mennesker, forklarer Moe i Hundetjenesten.

(Teksten fortsetter under bildet)

Lokale brann- og politimannskaper venter på bistand fra Redningsgruppa og Hundepatruljen i Oslo.
Lokale brann- og politimannskaper venter på bistand fra Redningsgruppa og Hundepatruljen i Oslo.

– Hundeførerne er godt trent

Kristian Schatvet fra brannvesenet setter sier hjelpen fra hundene er uvurderlig.
Kristian Schatvet fra brannvesenet setter sier hjelpen fra hundene er uvurderlig.

Hundetjenesten har trent med brannvesenet siden i fjor på hva de skal gjøre ved sammenraste bygninger og naturkatastrofer. Hunder og hundeførere har blitt heist opp i etasjene med brannbil og blitt firet nedover i tau. Politihundene har gått rett i søk og gjort jobben, sier Schatvet.

Både fagleder i Hundetjenesten Lars Moe og sjefen for Hundetjenesten, Tor Paulsen, er fornøyde med hva hundene viste under øvelsen på anleggsområdet der gamle Tofte fabrikker rives.

– Også i denne øvelsen fungerte det etter boka. Fordelen med politihundene er at hundeførerne er operative ute på stedet. De som jobber i Hundetjenesten er i god fysisk form, henger ikke etter og kan bistå med så mye annet i tillegg. De skjønner sjargongen mellom oss profesjonelle, skryter brannkonstabelen.

Nalle bestiger et berg av bygningsmasser.
Nalle bestiger et berg av bygningsmasser.

– Det er ikke hver dag vi kan være med på så realistiske øvelser. Vi var litt spente på om hundene funka, men det gjorde de, sier Paulsen.