Her er Politiforum etter at forsideprisen ble tildelt. Fra venstre: Ådne Sinnes, Stig Kolstad, Benjamin Gjerde, Torkjell Trædal, Øyvind Kristiansen, Ole Martin Mortvedt, Heidi Bjørkedal og Erik Inderhaug.
Her er Politiforum etter at forsideprisen ble tildelt. Fra venstre: Ådne Sinnes, Stig Kolstad, Benjamin Gjerde, Torkjell Trædal, Øyvind Kristiansen, Ole Martin Mortvedt, Heidi Bjørkedal og Erik Inderhaug.

Politiforum ble prisvinnere

Politiforums journalistikk og redaktør mottok høythengende priser under Fagpresseprisene 2015.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld kom en samlet fagpresse sammen i Oslo da journalistikken skulle hedres under Fagpresseprisene 2015.

Og Politiforum var blant publikasjonene som gjorde seg bemerket.

Politiforum fikk pris for årets forside. Redaktør Ole Martin Mortvedt ble kåret til Fagpressens «bladfyk». I tillegg fikk Erik Inderhaug hederlig omtale og nominasjon til både graveprisen og journalistprisen.

Klikk på bildet for å se forsiden i stort format.
Klikk på bildet for å se forsiden i stort format.

Galskap på forsiden

Forsideprisen ble tildelt Politiforum for forsiden fra september i fjor, til saken «Reisegalskap». Forsiden er laget av Øyvind Kristiansen og Benjamin Gjerde i Mediamania, sammen med Politiforum.

Forsidens detaljerte grafikk ble av jurylederen på scenen omtalt som galskap i seg selv. I juryens begrunnelse heter det:

«Redaksjonen har turt å gjøre noe utenom det vanlige: De har våget å bruke en detaljert grafikk på førstesiden, en type grafikk som tradisjonelt er forbeholdt innsidene, et vågestykke som bladet har lykkes med. Førstesiden har et tydelig budskap ved første øyekast, samtidig som den vekker lyst til å studere detaljene i saken.»

Ole Martin Mortvedt kåres til Fagpressens "bladfyk". Journalist Erik Inderhaug til høyre.
Ole Martin Mortvedt kåres til Fagpressens "bladfyk". Journalist Erik Inderhaug til høyre.

Heder til redaktøren

Redaktør Ole Martin Mortvedt ble litt senere på kvelden kåret til Fagpressens «bladfyk». Prisen gis til personer som har utmerket seg særdeles positivt for og innen fagpressen gjennom det siste året eller over tid. Juryen begrunnet tildelingen med at Mortvedt har vært tydelig og har fornyet Politiforum over lang tid.

– Årets Bladfyk har vært anerkjent tidligere, og har gjennom sitt publisistiske virke og prioriteringer dokumentert betydningen av å drive kritisk, fri og uavhengig journalistikk. Vedkommende har måttet stå skolerett og forsvare kildevernet, han har vært aktiv og tydelig i faglig kontroversielle debatter. Og han har oppgradert og fornyet publikasjonen slik at den når ut til et større publikum – fordi den satser digitalt, selvfølgelig – men hovedsakelig fordi innholdet er viktig og av høy kvalitet, leste juryleder Kjersti Løken Stavrum før Mortvedt ble ropt opp.

Han mottok diplom og tale fra journalist Erik Inderhaug.

– Du er en veldig god leder og en god redaktør. Raus, inkluderende, trygg og tydelig, sa Inderhaug til redaktøren.

– Som journalist er det stor trygghet i å ha ryggdekning av Ole Martin. Han gir frihet og tillit til journalistene, noe som igjen gjør Politiforum bedre. Ole Martin har jobba knallhardt og tenkt langsiktig, slo Inderhaug fast, og berømte sjefen for å skape et godt miljø i redaksjonen.

Hederlig omtale

Videre var journalist Erik Inderhaug nominert til både journalistprisen og graveprisen.

Han endte opp med hederlig omtale for historien om hvordan politistudenten Sindre ble politi. Inderhaug fulgte politistudenten i tre år, med 22. juli som bakteppe, fra første studiedag til ferdig politimann.

Inderhaug fikk også hederlig omtale for gravesaken «Beredskapssenteret fortsatt i horisonten», der han gravde seg ned i detaljene rundt hvorfor politiets beredskapssenter er blitt forsinket.

Redaktør Mortvedt var godt fornøyd med at Politiforums arbeid ble lagt merke til, blant mange gode bidrag.

– Jeg vil gratulere vinnerne av de andre prisene også, sier Mortvedt.

Her er alle prisvinnerne

Fagpressens forsidepris: Politiforum

Hederlig omtale til Sykepleien og Tidsskrift for den norske legeforening

Fagpressens markedspris: Kampanje

Hederlig omtale til markedskoordinator Unni Sandland, Tidsskrift for norsk psykologforening

Fagpressens fotopris: Dimitri Koutsomytis, =Oslo, for "Tiggingens unge ansikt"

Hederlig omtale til Birgit Nersten Lopacki, Agenda 3:16 og Sissel M. Rasmussen, LO-Aktuelt

Fagpressens bladfyk: Ole Martin Mortvedt, redaktør Politiforum

Fagpressens innovasjonspris: Kampanje

Hederlig omtale til TU, Bidragsyternettverket og Kommunal Rapport for Leverandørdatabasen

Fagpressens journalistpris: Marit Fonn og Ann-Kristin Bloch Helmers, Sykepleien, for "De dype sårene"

Hederlig omtale til Erik Inderhaug, Politiforum for "Historien om hvordan Sindre ble politimann" og til seks journalister i Forsvarets forum for temaartiklene "Verneplikt": Paal Ravnaas, Øyvind Førland Olsen, Svein Arstad, Torbjørn Løvland, Gro Anita Furrevik og Ole Kåre Eide

Fagpressens gravepris: Vegard Venli, Lisa Rypeng og Henning Aarset, Kommunal Rapport

Hederlig omtale til fem journalister i Teknisk Ukeblad for "Klimakrigen i Nordsjøen": Øyvind Lie, Lars Taraldsen, Peder Qvale, Roald Ramsdal og Per-Ivar Nikolaisen. Og til Erik Inderhaug, Politiforum for "Sagaen om politiets beredskapssenter"

Fagpresseprisen: Teknisk Ukeblad Media