Men Politidirektoratet gratulerte ikke

Robin Schaefer er den første politimannen som har fått Fritt Ords ærespris. Denne mottok han med gratulasjoner fra mange, men ikke alle, hold.

Publisert Sist oppdatert

Sal to i Operahuset var fullastet med prominente personer torsdag kveld, forrige uke. De ønsket å kaste glans over, og gi honnør, til de to varslerene som fikk Fritt Ord-prisen 2015 - Oslo Sporveiers Jan Erik Skog og drapsetterforskeren Robin Schaefer, varsleren i Monika-saken.

LES OGSÅ: Viktig pris til Monika-varsleren

Fra justissiden var Politiets Fellesforbund representert med leder Sigve Bolstad og leder av Schaefers lokallag, Kjetil Rekdal i PF Hordaland. Riksadvokat Tor-Aksel Busch fant også tid til å komme.

Schaefer forteller i etterkant at han har mottatt gratulasjoner fra fungerende politimester Jon Reidar Nilsen og fra sine nærmeste sjefer.

−Det synes jeg er kjempehyggelig, sier Robin Schaefer som fra denne uken av er tilbake på jobb i politiet.

Men fra POD har han ikke fått noen henvendelse derifra.

− Det hadde jo kanskje vært naturlig, sier Schaefer stille.

Fritt Ord bekrefter overfor Politiforum at Politidirektoratet ikke var invitert til prisutdelingen, men tar forbehold om at det kan ha gått ut invitasjon til enkeltpersoner.

Robin Schaefer og Jan Erik Skog, fra henholdsvis Politiet og Oslo sporveier, ble beskrevet som hverdagshelter da de mottok Fritt Ords pris.
Robin Schaefer og Jan Erik Skog, fra henholdsvis Politiet og Oslo sporveier, ble beskrevet som hverdagshelter da de mottok Fritt Ords pris.

– Kan ikke svare

Det er kjent at Politidirektoratet har leid inn advokat Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm til å granske forholdene ved Hordaland politidistrikt. Granskningsrapporten er ventet i nær fremtid.

Politiforum stilte følgende spørsmål til POD:

- Hva synes POD om at en politimann for første gang for Fritt Ords ærespris?

- Hvordan stiller dere dere til at Robin Schaefer har fått prisen under gitte omstendigheter?

- Er det noen grunn til at POD ikke har gratulert Schaefer med prisen?

- Er det bra at folk som opplever urettferdige eller regelrette feil på arbeidsplassen sier fra om dette?

- Hvis ikke varslere blir tatt på alvor – er det riktig å benytte andre kanaler, som media?

Men fra Politidirektoratets pressetjeneste får vi følgende svar:

«Ettersom Monika-saken ikke er ferdig behandlet, kan ikke Politidirektoratet kommentere saken og forhold i nær tilknytning til den.»