KLAR: Dette er den første BMW X5 som blir utlevert til operativ tjeneste. Bilen skal tjenestegjøre i Agder politidistrikt.
KLAR: Dette er den første BMW X5 som blir utlevert til operativ tjeneste. Bilen skal tjenestegjøre i Agder politidistrikt.

Ikke lenger på vei - den er på veien

Den første uniformerte BMW X5 ble overlevert til Agder i forrige uke. Et viktig og operativt løft - men ikke nødvendigvis prioritert til «fylle-transport» i helgen.

Publisert Sist oppdatert

På torsdag fikk Agder politidistrikt overlevert den første uniformerte X5 for operativ tjeneste av Politiets fellestjenester (PFT) og BMW.

– Det er spennende og få tildelt den første politibilen som er rigget for operativ tjeneste på den måten som X5 er, sier innsatsleder Tom Einar Gausdal ved Agder politidistrikt.

– Samtidig er det ikke alltid gunstig å være prøvekaniner: kommer bilen til holde det vi forventer, eller er det «barnesykdommer» som ennå ikke er kurert, sier politiførstebetjent Gausdal. Han er én av syv faste innsatslederne som skal bruke bilen.

Førsteinntrykket hans av bilen er at det er en rent visuell pen bil som kler uniformeringen godt.

– Jeg kan vel være litt flåsete å si at bilen gjør meg litt mer stolt av arbeidet vårt og politiet som sådan, sier Gausdal.

Viktig tilskudd

For innsatslederne i vaktregion Midt, i Agder politidistrikt, betyr bilen et løft og en oppgradering av arbeidsplattformen for utførelse av tjenesten. Blant annet vil en innebygd ruter i bilen føre til bedre kommunikasjonsmuligheter i felt.

– Bilen er tilrettelagt for vår spesifikke tjeneste, innredet for praktisk politiarbeid, noe som gjør muligheten til å utføre oppdrag på en god måte, bedre enn tidligere. Vi gikk for øvrig fra en Mercedes Benz Vito, som hadde rundet 285 000 km, og på alle måter bar preg av det, sier Gausdal.

Innsatsleder Tom Einar Gausdal er én av dem som skal bruke den visuelt meget pene X5en i Agder.
Innsatsleder Tom Einar Gausdal er én av dem som skal bruke den visuelt meget pene X5en i Agder.

Bilen med mannskap kommer også til å fungere som en ordinær patrulje til alle typer oppdrag, slik det har vært tidligere.

– Det kan vel tenkes at vi ikke blir de som transporterer mest «fyll», men vi skal ta vår skjerv med transporter inn til arresten når det er behov for det, sier Gausdal.

Les mer om BMW X5 som politibil her.

Ruller ut

Smarte løsninger: Linn Ingeborg Fjermeros og Tom Einar Gausdal tester ut «feltbordet» - én av mange nye funksjoner i innsatslederbilen.
Smarte løsninger: Linn Ingeborg Fjermeros og Tom Einar Gausdal tester ut «feltbordet» - én av mange nye funksjoner i innsatslederbilen.

Overingeniør og prosjektleder Tonje Jansen i PFT var med på å overlevere bilen til Agder politidistrikt:

– Vi er trygge på produktet, og veldig fornøyde med de løsningene som er innført. Vi ønsker å etablerer et godt samarbeid mellom oss i kjøretøygruppa, BMW og de som skal bruke bilen, slik at vi kan forbedre og utvikle oss videre, sier Jansen, som synes det er godt å få på plass det etterlengtede og nødvendige SUV-segmentet igjen.

En viktig del av overleveringen er å være tilstede, informere og besvare spørsmål om bilen, forteller hun. Både PFT og BMW Norge, representert av Arnt Ødegaard, skal være med på hver eneste utlevering av bilene.

– Denne uken skal vi levere én til Østfold, og innen utgangen av september skal vi ha levert fra oss ni til, sier Jansen.

I tillegg skal en demobil fra BWM ut på en omfattende rundtur i politidistriktene.

Standardisert bil

BMW X5 er utstyrt og tilpasset tre forskjellige bruksområder: innsatslederbil, ressursbil for IP3 og hundepatrulje.

Det har vært et ønske fra Politidirektoratet om at innredningen i politibilene skal standardiseres. Dette er for å unngå for mange lokale tilpasninger.

Brukeren skal med X5en kun forholde seg til én leverandør. BMW skal stå ansvarlig for hele leveransen. Dette blir gjort for at politiet som skal bruke bilen skal slippe å forholde seg til et vidt spekter av underleverandører.