Tore Barstad, Anders Snortheimsmoen, John Øygard, Stein Kristian Hansen og Robin Schaefer er de nominerte til Politiforums Ærespris 2015.
Tore Barstad, Anders Snortheimsmoen, John Øygard, Stein Kristian Hansen og Robin Schaefer er de nominerte til Politiforums Ærespris 2015.

Hvem får Æresprisen?

24 personer ble nominert til Politiforums Ærespris. Nå har juryen plukket ut de fem beste kandidatene. Hvem er din favoritt?

Publisert Sist oppdatert

Da fristen for å nominere politiansatte til Politiforums Ærespris 2015 gikk ut 30. desember, hadde det kommet inn hele 24 navn. Mange av dem var nominert flere ganger. Nå har juryen plukket ut de fem favorittene som skal kjempe om å bli den første vinneren av Æresprisen.

– Vi er svært fornøyd med responsen. Vi fikk inn svært mange gode kandidater, og jeg er imponert og rørt over hvordan innsenderne har beskrevet sine kandidater. Det var en utfordrende jobb for juryen å velge bort de som ikke skulle gå videre, sier Politiforum-redaktør og juryleder Ole Martin Mortvedt.

Dette er juryens fem favoritter, i alfabetisk og urangert rekkefølge:

  • Tore Barstad
  • Stein Kristian Hansen
  • Robin Schaefer
  • Anders Snortheimsmoen
  • John Øygard

Avstemmingen er nå avsluttet.

Lenger ned på siden kan du lese presentasjoner av kandidatene og hvorfor de er nominerte. Her kan du stemme på din favoritt fram til 1. februar. Vinneren blir kåret på bakgrunn av resultatet av avstemmingen og juryens stemmer, hvorav leserstemmene teller 20 prosent og jurystemmene 80 prosent.

– Nå håper vi at Politiforums lesere kjenner sin besøkelsestid, og stemmer på sin favoritt, oppfordrer Mortvedt.

Vinneren blir presentert i neste Politiforum og her på Politiforum.no i midten av februar.

ToreBarstadWEB.jpg
ToreBarstadWEB.jpg

DETTE ER KANDIDATENE:

Tore Barstad

Nomineres for sin innsats som styrkesjef på skipet Siem Pilot, som i sommer og høst har drevet grensekontroll og reddet migranter i Middelhavet under Operasjon Triton. Den erfarne innsatslederen fra Oslo-politiet ble håndplukket av Politidirektoratet til den tøffe jobben.

SteinKristianHansenWEB.jpg
SteinKristianHansenWEB.jpg

I nominasjonen beskrives Barstad som en «fantastisk dyktig og omsorgsfull kollega», som med «sin imponerende arbeidsinnsats klarte han på utrolig kort tid å sette sammen både team, organisering og samvirke på nasjonalt og internasjonalt nivå». Barstad ble, sammen med de to andre styrkesjefene fra politiet, også kåret til Årets Navn i Dagbladet i 2015 for innsatsen. «Han har også bidratt til svært god reklame for politiet i media», heter det i nominasjonen.

Barstad har tilbragt flere perioder om bord på Siem Pilot siden i fjor sommer, og har bidratt til at skipet har reddet over 10.000 migranter fra til dels synkeferdige farkoster.

Stein Kristian Hansen

RobinSchaeferWEB.jpg
RobinSchaeferWEB.jpg

Politioverbetjenten nomineres for sin jobb som leder for Storskog grensekontrollsted i Finnmark under den store flyktningstrømmen fra Russland i høst. Den enorme pågangen av flyktninger skapte et enormt trykk på grensestasjonen og på de ansatte. I perioder måtte politifolkene ta seg av flere hundre nye migranter daglig.

I en nominasjon påpekes det at Hansen «tross mye motgang har stått ved sin post på Storskog grensestasjon og kjempet for sine ansatte i denne vanskelige tiden». Politioverbetjentens utrettelige vilje og innsats for å jobbe for overholdelse av Norges Schengen-forpliktelser i en svært vanskelig tid, trekkes fram som «langt utover hva man kan forvente».

Han nomineres både «som politimann, som en uselvisk leder for Storskog Grensekontrollsted og som en dyktig leder av en hardt prøvet enhet», begrunnes det videre. Hansen er «en person som setter Schengenoppdraget, samfunnsoppdraget, sine ansatte og lojalitet over seg selv og sine egeninteresser».

Robin Schaefer

AnderssnortheimsmoenWEB.jpg
AnderssnortheimsmoenWEB.jpg

Politimannen fra Bergen nomineres for sin varsling i den mye omtalte Monika-saken, hvor dødsfallet til en åtte år gammel jente i 2012 først ble henlagt som selvmord. Schaefers langvarige kamp for å få gjenopptatt etterforskningen, førte før jul i fjor til at eks-samboeren til Monikas mor ble tiltalt for drap.

I kjølvannet av varslersaken fikk det gamle Hordaland politidistrikt sterk kritikk for håndteringen av saken og motarbeidelsen av Schaefer. Tidligere politimester Geir Gudmundsen trakk seg også fra stillingen etter sterkt press.

Schaefer selv har i etterkant av varslersaken mottatt mye heder og flere priser for innsatsen, blant annet Fritt Ords pris, Årets Navn i VG og Politiets Fellesforbunds Ildsjelpris.

I nominasjonene til Politiforums Ærespris beskrives han blant annet som «den modigste mannen i hele politi-Norge» som har «stått i en storm de fleste ikke hadde våget seg ut i». Schaefer «har vist vei for varslere i etaten og er et forbilde til etterfølgelse», står det i en begrunnelse.

JohnygardWEB.jpg
JohnygardWEB.jpg

Anders Snortheimsmoen

Nomineres for innsatsen han har lagt ned gjennom mer enn 30 år i Beredskapstroppen. Snortheimsmoen gikk av i 2014 etter 11 år som leder og fem år som nestleder før det. Han har siden brukt sin mangeårige kompetanse i en stilling ved Politihøgskolen.

«Anders har gjennom sin karriere i politiet vært tydelig, ambisiøs, faglig, synlig og en pådriver for spesielt det politioperative fagfeltet, men også mere generelt for norsk politi», heter det i nominasjonen. Særlig trekkes Snortheimsmoens rolle under 22. juli fram, hvor han sto fram som en sterk og tydelig leder i stormen som fulgte.

Blant tidligere kolleger betegnes han som uredd, omsorgsfull og faglig sterk. «Han har vært en bauta i sin periode som Sjef for Beredskapstroppen», påpekes det i nominasjonen.

Snortheimsmoen har i en årrekke vært en høyt aktet leder og fagperson i politiet. I nominasjonen trekkes hans gode standing fram, både i norsk politi og internasjonalt.

John Øygard

Politibetjenten nomineres for sin innsats da han i fjor sommer bisto med å overmanne en person som gikk til angrep på kollegaen som satt i vakta på Stavanger politihus. Øygard sto i sivil et stykke unna da angrepet skjedde, men reagerte raskt.

«John utviste en ekstraordinær innsats ved sin snarrådighet, handlet resolutt og kastet seg inn i en farlig situasjon sivilt, uten våpen og vernevest», begrunnes det i en nominasjon. Han løp gjennom foajeen, hoppet over skranken og hjalp kollegaen som ble angrepet. «John nølte ikke et sekund, tidens fokus på bevæpning, verneutstyr og HMS til tross», skrives det også.

Angriperen klarte å avfyre et skudd fra Øygards kollegas pistol i basketaket som oppsto. Sammen klarte de to politibetjentene å få kontroll på angriperen. Uten Øygards resolutte innsats, kunne hendelsen fått et langt verre utfall enn skuddet som ble stoppet av det skuddsikre vindusglasset.

I nominasjonene trekkes også Øygards faglige dyktighet, ledelsesegenskaper og holdninger fram: «John er en særdeles dyktig politimann, som har stort fokus på detaljer og grundighet. Han går foran som et svært godt eksempel for andre kollegaer i alle typer oppdrag».