Politidirektoratet i Oslo
Politidirektoratet i Oslo

Hevder POD ville styre innholdet i bevæpningsrapport

Direktoratet skrev at evalueringsrapport fra PHS forbedres slik at de kunne stå bak den. – Uheldig formulering, erkjenner POD nå.

Publisert Sist oppdatert

Forskere fra Politihøgskolen i Oslo som står bak en evalueringsrapport om den midlertidige bevæpningen, hevder ifølge NRK.no at Politidirektoratet prøvde å endre rapporten etter at den var ferdig.

Det var Politidirektoratet selv som bestilte evalueringen. Etter at forskerne etter intervjuer med 30 politiansatte hadde kommet fram til at flere var positive til bevæpning enn før, sendte de et utkast til faktasjekk hos direktoratet. Deretter fikk de et brev tilbake fra POD, med kritiske bemerkninger, ifølge statskanalen.

POD skal blant annet ha bedt om en nærmere dialog for hvordan «hvordan man kan bedre rapporten slik at den kan bli et evalueringsresultat som POD kan stille seg bak og som er dekkende for politietaten som helhet.»

– Det er klart at vi ikke kan være med på noe sånt, det bryter jo all integritet for oss som forskere og forskningsmiljø, og er en merkelig reaksjon på en sånn liten rapport, sier prosjektleder for forskningen ved PHS, Bjørn Barland, til NRK.

Barland sier de ikke har latt seg påvirke. Konstituert avdelingsdirektør for Beredskapsavdelingen i Politidirektoratet, Jørn Schjelderup, sier det ikke var intensjonen å påvirke innholdet.

– På ingen måte. Det har aldri vært meningen eller intensjonen til POD å påvirke resultatet i rapporten. Dette har vært en uheldig formulering, det ser vi ettertid, og det har vi tatt opp med Politihøgskolen for å få rettet opp, sier Schjelderup til NRK.