Lensmann Tommy Flåten planlegger romløsningen i det nye lensmannskontoret.
Lensmann Tommy Flåten planlegger romløsningen i det nye lensmannskontoret.

Her bygger lensmannen nytt lensmannskontor

Politiet i Hasvik har flyttet fra et slitent råtebygg og inn i en gammel storkiosk. Ombyggingen var det lensmannen selv som tok ansvar for.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Politiforum i fjor kåret Hasvik lensmannskontor til «Norges dårligste», har politistasjonssjef Tommy Flåten i Hammerfest, som også er fungerende lensmann i Hasvik, tatt ansvar. Han har nå sørget for å få de ansatte ut av den soppbefengte brakkeriggen som har huset lensmannskontoret i mange år på overtid.

Med lokalkunnskap og pågangsmot, fikk Flåten kontakt med en privat utleier som hadde et tidligere kiosklokale ledig.

­­­– Vi tenkte at dette kunne bli en permanent løsning, men krav om ventilasjon, vann og andre tekniske løsninger gjorde at det ble for dyrt. Dermed er den tidligere kiosken en midlertidig løsning til et nytt bygg er på plass. Bygget vi nå leier, ligger midt i bygda, og gir full oversikt over all trafikk som kommer til øya med ferja, sier Flåten.

Lånte snekkerutstyr

Den tidligere kiosken hadde kun ett stort rom. Sivile Barbro Engfelt og lensmannsbetjentene Eva Kristin Vold (27) og Erlend Strand (27) trengte hvert sitt kontor, så en ombygging måtte til. Men snekkerhjelp var vanskelig å få tak i på Sørøya.

Når leieavtalen var i boks, tok derfor Flåten ansvar. En fredag ettermiddag i vår, heiv han seg i bilen, og kjørte han fire timer fra Hammerfest til Øksfjord. Der svingte han innom sin snekkerbror, og fikk låne alt han trengte av snekkerutstyr. På forhånd var det bestilt materialer til lettvegger. Deretter tok han ferja videre ut til Sørøya.

I løpet av ei helg snekret og banket Eva og Tommy opp lettvegger, og før mandagen kom, var det ekspedisjon, kombinert møterom/spiserom og tre kontoravlukker i den tidligere kiosken. Datatilgang og telefonsystem var også oppe og gikk.

– Dette ble mye bedre enn den gamle brakkeriggen, kvitrer Vold fornøyd når Politiforum spør.

Koster mer

Hennes forgjengere fortalte om luftveisproblemer, hodevondt og nedsatt energi i de gamle lokalene. Glattcelle har de imidlertid ikke fått snekret i de nye lokalene. Hvis behovet melder seg, har de fremdeles nøkkelen til den gamle cella rett i nærheten.

– Men så langt i år, har vi ikke hatt noe behov for glattcella til arrestanter, så jeg tror det går bra til vi får opp vårt eget bygg, sier Vold.

Kostnadene til det nye bygget er høyere enn den råtne brakkeriggen de leide av kommunen.

−Men det er administrasjonen klar over og har ikke kommet med noen innsigelser, sier Flåten fornøyd.

Når nytt bygg står ferdig vet han ikke ennå.

− Vi har leieavtale i de midlertidige lokalene frem til nyttår med mulighet for forlengelse. Når selve prosessen med kjøp av tomt er i orden, og man har bestemt seg for planløsning, skal det gå fort. Det arbeides med en samlokalisering sammen med ambulansetjenesten, og vi håper at tegninger til nytt bygg er klart i løpet av kort tid. Da skal det bli både glattcelle, garasjeplass til bil og scooter, og skikkelige kontorlokaler på de ansatte, sier Flåten, smått stolt over hva han har fått til.

Nå ligger ballen hos Statsbygg.