240-en hadde sine glansdager i Hedmark. Nå går turen over grensa.
240-en hadde sine glansdager i Hedmark. Nå går turen over grensa.

Den 23 år gamle politi-Volvoen får evig liv i Sverige

Blir museumsgjenstand på Volvo-museet.

Publisert Sist oppdatert

Den har tjenestegjort på Bruvoll i Hedmark og gått 212.601 kilometer. De siste årene har bilen hatt en rolig tilværelse som reservebil på Politihøgskolen på Kongsvinger.

Men nå får omsider den 23 år gamle Volvo 240-en reise utenlands – og attpåtil til evig tid. Onsdag morgen kjøres den til Gøteborg, der den overleveres som gave fra Politihøgskolen til Volvo Museum.

– Jeg ønsker bilen en rolig pensjonisttilværelse, blant sine venner, der det hele startet. Hos Volvo i Gøteborg. Det blir mange mil og timer med nostalgi i morgen, sier verksmester på Politihøgskolen i Kongsvinger, Svein Atle Holt.

Det finnes flere firkanta stasjonsvogner av typen på Kongsvinger. Bruksnummer 106 får leve evig.
Det finnes flere firkanta stasjonsvogner av typen på Kongsvinger. Bruksnummer 106 får leve evig.

Han er en av de som har tatt vare på Volvoen og takker bilen for lang og tro tjeneste, før de aller siste 35 milene over grensa i onsdag morgen.

LES OGSÅ: Denne Volvoen har gått en halv million kilometer

– Trist om de skulle trykkes flate

1993-utgaven med en 2,3 liters motor med 136 hestekrefter har vært brukt i kursvirksomhet på Kongsvinger, blant annet for hundetjenesten. Men med årene som gikk nærmet det seg slutten. De som tok vare på bilen synes det hadde vært trist om bilen bare skulle sendes av gårde og trykkes flat, forteller Ingunn Vimme, som er materiellsjef ved Politihøgskolen.

– De hadde undersøkt rundt i Norge på om noen ville ta de over, men det er ikke bare å selge en uniformert bil. Og det finnes ikke noe museum eller noe i Norge.

Men Vimme fikk tips om at svenskene har museum, og sendte en henvendelse dit. Det ga nytt håp for «bruksnummer 106».

– Volvo-museet ville se på bilene og POD godkjente det. Volvo møtte opp på Kongsvinger, og det endte opp med at de ville ta den imot. Det er hyggelig å vite for de som har tatt så godt vare på bilen i alle år også. Nå får den pensjonere seg der nede, og forhåpentligvis bli beundret også, avslutter Vimme.

Onsdag bærer det ut på den siste reisen for bruksnr. 106.
Onsdag bærer det ut på den siste reisen for bruksnr. 106.