Denne politibilen har imontert et av skapene PDMT har bestemt seg for å bruke.
Denne politibilen har imontert et av skapene PDMT har bestemt seg for å bruke.

Dårlig sikring også i de nye bilene

Skapene som monteres i de nye politibilene, etter instruks fra PDMT, er for små, ufunksjonelle og tungvinte. Det mener politifolk.

Publisert Sist oppdatert

- Skapet er for lite, sier politibetjent og vara verneombud Øzkan Erkmen ved Grønland politistasjon.

I de nye bilene som leveres til politiet, blir det montert utstyrskap som er testet og godkjent av PDMT, for å sikre utstyr i bilene.

Politiforum har tidligere skrevet om dårlig sikring i de eldre politibilene, der mange opplever utrygghet i forhold til at personlig operativt utstyr ikke blir sikret godt nok. Dette kan være farlig ved en eventuell bråbrems eller kollisjon, som politiet er er spesielt utsatt for ved utrykning. Nå viser det seg at den nye sikringen heller ikke synes god nok.

- Skapet er for lite og det er ikke plass til alt utstyret. Da ender det med risikobrudd, i form av at utstyret likevel blir liggende usikret i bilene, sier Erkmen til Politiforum.

Ikke alle er like flinke

Han forteller at man også i Oslo har erfaring med at ekstrautstyr som stropper og nett for å sikre løst utstyr, ikke alltid er like godt brukt.

- Det er ikke alle som er like flinke til å bruke dette fordi det er tungvint. Dermed ligger utstyr usikret, og det kan være farlig hvis man plutselig får en slik gjenstand i bakhodet ved høy fart under utrykning, sier han.

Nettopp fordi man har erfart at stropper og nett alene ikke er god nok sikring i politibiler, har det blitt bestemt at det skal monteres skap i alle nye biler.

- Man har sett at skap er en god løsning, men det hjelper hvis skapet er for lite, sier Erkmen.

- PDMT har valgt en dårlig løsning

Ved Grønland politistasjon har en ansatt ved ordensavdelingen vært i kontakt med leverandøren Bertel O. Steen, som har tilbudt et annet skap. Men dette blir ikke godkjent av PDMT.

Bilde med utstyrsskap
Bilde med utstyrsskap

- Vi har fått innhentet priser på dette og synes det er mye bedre. Vi vil gjerne ha et sånt skap og ser på dette som mer brukervennlig. Vår oppfatning er at PDMT har bestemt seg for et skap, og at det er dette som skal brukes, men at de ikke har testet det godt nok blant operative mannskaper. Vi er ikke fornøyd med skapet som leveres i dag, sier Erkmen.

Han mener skapet PDMT har bestemt seg for er ufunksjonelt, og sier det er tungvint og tidkrevende å ta inn og ut utstyret.

- Som du ser på bildet er det to skuffer, disse kan ikke dras ut og rommer lite. Vi har gjerne med oss to bagger hver, åpningsutsyr og førstehjelpsutstyr. Da sier det seg selv at det ikke er plass. Du ser på bildet at øverste skuff er lastet med det utstyret som vi må ha med, da er det meningen at to eller tre personer skal dele på nederste hylle, sier Erkmen til Politiforum.