Roses for stor innsats i trafikkampanje

Trafikkskadde Gry Lajord ved Gjøvik Politistasjon har satt dype spor etter seg.

Publisert Sist oppdatert

20.000 10. klassinger fordelt på 44 skoler i Oppland har gjennom åtte år møtt trafikkskadde Gry Lajord ved Gjøvik Politistasjon i trafikkampanjen «Ikke Tøft å være død». Det går an å leke med tanken om at hun faktisk har betydd en viktig forskjell for noen av disse ungdommene. Den personlige belastningen har vært så stor at hun nå gir seg.

Den 25. mars 1997 går aldri ut av minnet for Gry. Før dagen var omme, var broren Leif drept i en trafikkulykke. Selv ble hun sterkt invalidisert.

Broren hadde kjøpt seg en knallgul Fiat Barcetta cabriole. Gry skulle bli med på en kjøretur for å vise frem bilen til slektninger i Vang. Men i en sving gikk det for fort. Broren mistet kontrollen over bilen. Gry husker ingenting av det som deretter skjedde. Bare enkelte bruddstykker som bildet av sin ødelagte kropp med beinene liggende i en umulig vinkel. Og i det fjerne lyden av helikopter. Det er som om hun ser det hele utenfra. Deretter fulgte fem uker uten hukommelse.

Med store indre og ytre skader kjempet hun seg tilbake ved hjelp av knallhard trening på Sunnaas sykehus og mange inngrep.

Et par år etter ulykken ble hun invitert med til å dele sine erfaringer med ungdom gjennom trafikkampanjen «Ikke tøft å være død». Et samarbeid mellom politiet og Trygg Trafikk. Men denne høsten blir den uten Gry.

- Du skjønner, etter en intens måned med foredrag på løpende bånd over hele Oppland fylke, blir jeg så tappet for krefter, at det tar flere uker før jeg er meg selv igjen, sier Gry.

Hun bruker av sin egen erfaring for å få ungdommen til å forstå alvoret med å bryte trafikkreglene.

Vil være så normal som mulig

- Jeg kom til Sunnaas i rullestol, og reiste gående med krykker. Det var stort da jeg som 23- åring kunne gå for første gang igjen på bursdagen til mamma, sier Gry med et smil.

Hun drar opp begge buksebeina og viser støtteskinner fra anklene og opp til kneene.

- Uten disse får jeg kjempevondt, forteller Gry.

Hun erkjenner at hun hele tiden må leve med smerter, og at hun må ha smertestillende hver dag. Men fordi hun ønsker å kjøre bil, må hun redusere medisineringen slik at det ikke går ut over bilkjøringen i en spesialtilpasset bil.

- Jeg vil være så normal som mulig, sier hun med et smil.

I dag er hun 50 prosent invalid, og jobber i halv stilling som førstesekretær på våpenkontoret på Gjøvik politistasjon. Jobben hos politiet fikk hun et par år etter ulykken. Hun er storfornøyd med politiet som arbeidsplass.

- Det er kjempeviktig for meg å ha et arbeid å gå til. Det er så godt å komme seg ut og gjøre noe til nytte. Nå kan jeg bevege meg litt og ha kontakt med folk, det er så bra. Å føle at jeg er til nytte er veldig viktig for meg. Her har jeg det helt supert. Jeg har aldri blitt så godt mottatt på noen andre arbeidsplasser. Alle hilser, og vi har det supert på jobb. Her gleder jeg meg til å gå på jobb hver dag og møte kolleger og publikum, sier Gry der hun skryter av arbeidsmiljøet hos politiet på Gjøvik. Omskolert fra å være barnehageassistent.

Overfor ungdommene passer hun på å skryte av sine foreldre.

- Jeg har hatt verdens beste foreldre. De har stått meg last og brast hele tiden. Ingen kan slå de to. Jeg vet at foreldre kan være noe herk i ungdomstiden. Men husk å ta vare på foreldrene deres. Og på vennene deres, har Grys budskap vært. Nå er det litt rart at hun i høst ikke lenger skal delta.

Fortjener stor anerkjennelse

Kollegaer på Gjøvik politistasjon skryter av Gry Lajord innsats, og beskriver hennes bidrag som fantastisk.

- Hun har gitt av seg selv, og det har vært en enorm påkjenning for henne å holde foredragene. Likevel har hun i åtte år holdt på med sitt sterke engasjement og raushet. Jeg tror ingen har gått ubeveget fra hennes foredrag. Hun fortjener stor anerkjennelse for sitt bidrag til å forebygge trafikkulykker, sier førstesekretær Eva Pettersen, kollega av Lajord.

Ei «luggom jente»

- Hun har gjort en stor uegennyttig innsats. Fra orkesterplass har jeg sett hvor mye hun har brukt av seg selv og sine krefter for å bidra som en del av et større opplegg. Gry har blitt dyktig i muntlig fremstilling og har i tillegg en flott fremferd overfor ungdommene. Hennes styrke har vært hennes nærhet til en alvorlig trafikkulykke. Ungdommene har klart å identifisere seg med henne, og de hører veldig på henne. Hun har gjennom en usminket dialog nådd rett frem med budskapet. Hun har gjort jobben overfor 2300 ungdommer hvert år på en måte som lett gjør at jeg bruker hedersbetegnelsen - «ei luggom jente», sier Ivar Ringen, avdelingsleder hos Trygg Trafikk i Oppland.

Han takker Lajord for innsatsen når hun nå takker for seg i tiltaket «Ikke tøft å være død».

Selv avsluttet Gry sine foredrag for ungdomskoleelevene med en setning:

- Jeg skulle så gjerne hatt broren min og vist frem ved siden av meg. Ikke ved en stein på kirkegården. Ta godt vare på hverandre.

Powered by Labrador CMS