Debatt
Ingen reell kriminalitetsbekjempelse uten en forsvarlig rustet påtale
Om man ønsker å knuse kriminelle nettverk, ha tryggere nabolag og færre voldshendelser, må påtalemyndigheten i politiet ha midler til en forsvarlig bemanning.
Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.
Det er gledelig at det signaliseres at kampen mot kriminalitet blir hovedsaken i statsbudsjettet. Befolkningen fortjener, og vi i Politijuristene forventer, at budsjettet vil innebære en reell styrking av påtalemyndigheten i politiet.
I en budsjettlekkasje kommer det fram at regjeringen vil styrke bekjempelsen av kriminalitet med 2,8 milliarder kroner til neste år.
Bortkastet
Hvor mye av dette skal gå til påtalemyndigheten i politiet? Mye av politiarbeidet i de foregående leddene vil være bortkastet om påtale ikke har nok midler til en forsvarlig bemanning for å gjøre jobben i siste ledd.
Neste år vil dagens bemanning koste 1,8 mrd. kroner. Da bør budsjettet økes med 200 millioner dersom politikerne ønsker en forbedring av straffesaksbehandlingen i form av raskere saksbehandlingstid og nedarbeidelse av gamle straffesaker. Dette vil gi ca. 100 flere ansatte. Jo bedre styrking, desto bedre effekt.
Alternativet til at påtale er forsvarlig rustet er flere henleggelser, lavere oppklaringsprosent, etterforskninger som er bortkastet og et rettssystem som blir en svingdør for kriminelle som går fri og finner nye ofre.
Forsvarlig bemanning
Det blir ikke noen reell kriminalitetsbekjempelse uten en forsvarlig rustet påtalemyndighet i politiet.
Om man ønsker å knuse kriminelle nettverk, ha tryggere nabolag og færre voldshendelser, må påtalemyndigheten i politiet, de som får ballen over målstreken og får kriminelle dømt, ha midler til en forsvarlig bemanning.