Meklingen er på overtid: Det kan bli streik i politiet for første gang siden 2012
Meklingen i lønnsoppgjøret pågikk fortsatt i dag tidlig, seks timer på overtid. Det kan bli streik i politiet for første gang på 12 år.
Partene har forhandlet gjennom natta, men seks timer på overtid, er det fortsatt ingen enighet i lønnsoppgjøret for statsansatte. Fristen gikk ut ved midnatt.
Klokken 21.00 i går kveld, tre timer før meklingsfristen gikk ut, sa riksmekler Mats Ruland at partene var langt fra hverandre.
– Vi er ikke i nærheten av å komme i mål. Det er veldig vanskelige og store problemstillinger som gjenstår, sa han til NRK.
Halvannen time tidligere omtalte han det overfor TV2 som «kanskje det vanskeligste statsoppgjøret» han har ledet.
Like etter midnatt bekreftet han til begge kanalene at meklingen ville fortsette på overtid. Seks timer senere er det fortsatt ingen enighet mellom partene, og det tikker mot streik i staten, for første gang siden 2012.
1100 politiansatte i streik
I slutten av mai 2012 brøt lønnsforhandlingene sammen, og mer enn 50.000 offentlig ansatte ble tatt ut i streik. Blant de streikende var over 1100 ansatte i politiet.
Streiken gikk den gang ut over etterforskningen i flere politidistrikter, mens lensmannskontorer måtte stenge dørene, ifølge VG.
– Det blir tøffere og tøffere for hver dag som går. Det er åpenbart at jo lenger streiken varer, jo større blir konsekvensene, sa daværende visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt til avisen.
Daværende leder for Politiets Fellesforbund (PF), Arne Johannessen, avviste da overfor avisen at streikeuttaket var et forsøk på å ramme samfunnet.
– Nei, vi har tatt ut medlemmer i forhold til organisasjonene sin størrelse, sa Johannessen.
Varte i nesten to uker
Streiken i 2012 var ifølge Frifagbevegelse.no bare den andre gangen statsansatte har gått til streik i Norge. Den første streiken kom så sent tilbake som i 1984, altså for 40 år siden.
Under streiken i 2012, gikk nesten 10.000 fagorganiserte i Unios streiketog oppover Karl Johans gate i Oslo - inkludert representanter fra både Oslo politiforening og Politiets Fellesforbund.
Konflikten varte i nesten to uker, før den endte i frivillig mekling og frivillig lønnsnemnd..
– Etter vår mening er det bedre å avslutte med frivillig mekling enn å risikere tvungen lønnsnemnd som alltid vil være et nederlag for tariffsystemet, sa daværende PF-leder Arne Johannessen, som også var forhandlingssjef for Unio om avslutningen på streiken.
Han mente de da hadde fått fram budskapet om at utdanning må lønne seg bedre.
– Vi er klar over at vi neppe får mer uttelling ved å streike videre, samtidig som vi ikke vil ramme publikum ytterligere, fortsatte Johannessen.
Uenighet om avtaler
Dersom staten og LO, YS, Unio og Akademikerne ikke blir enige, kan opptil 2700 ansatte i staten gå ut i streik i dag, fredag.
Meklingen kompliseres ytterligere av at partene er uenige om tariffavtalestrukturen. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016.
LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.
Vil ta ut over 500 politiansatte
Unio, hovedsammenslutningen som PF er en del av, har varslet at de vil ta ut over 500 politiansatte i streik fra mandag, dersom meklingen ikke fører fram.
– Under meklingen kommer man enten frem til en endelig enighet, dersom Riksmekleren klarer å legge frem en skisse som er akseptabel, ellers blir det konflikt/streik. Det er vi godt forberedt på, dersom det skulle bli aktuelt og formålstjenlig, sier PF-leder Unn Alma Skatvold til PF.no.