Brudd i lønnsforhandlingene - møtes til mekling i dag

Unio stat brøt lønnsforhandlingene med staten på fredag, og partene har nå tre uker på seg til å komme til enighet.

Publisert

Fredag brøt Unio stat, som Politiets Fellesforbund (PF) er organisert under, lønnsforhandlingene med staten.

– Statens tilbud var rett og slett for dårlig. Vi stod for langt fra hverandre i diskusjonene om økonomi til at det var fruktbart å fortsette. Nå trenger vi hjelp fra riksmekleren , sa Unio stat-leder Guro Lind i en pressemelding.

I dag møtes partene hos Riksmekleren for å komme til enighet. Meklingsfristen er satt til midnatt mandag 23. mai - uten enighet da, blir det streik fra tirsdag 24. mai.

Konstruktive prosesser

PF-leder Unn Alma Skatvold sier til PF.no at det har vært «konstruktive prosesser», men at avstanden er for stor til å komme til enighet.

– Ideelt sett burde det vært mulig, men som i tidligere år må vi også i år ha hjelp av Riksmekleren for å forsøke å komme i mål, sier Skatvold.

PF har tidligere uttalt en klar forventning om reallønnsvekst for sine medlemmer i årets lønnsoppgjør.

– Offentlig sektor har opplevd svekket konkurransekraft i de siste oppgjørene. De med høyere utdanning har tapt mest. Dette etterslepet er vi opptatt av å tette. Siden dette er et hovedoppgjør, så er også strukturelle ting som lønnssystem og fellesbestemmelser en del av forhandlingene. Det handler ikke bare om penger, sa forhandlingssjef Roar Fosse til PF.no.

Må ha reallønnsvekst

Det er oppgjøret i industrien, det såkalte «frontfaget», som legger premissene for hva de øvrige lønnsoppgjørene forventes å ende på. I år endte dette oppgjøret med en ramme på 3,7 prosent.

– I fjor endte privat sektor opp med en reell uttelling utover det som lå til grunn gjennom oppgjøret i frontfaget. Vi forventer at samme fleksibilitet kan legges til grunn for oss i år. Samtidig er vi opptatt av det blir et ansvarlig oppgjør. Ingen av våre medlemmer er tjent med økt inflasjon, men strøm, renter, mat og drivstoff blir dyrere. Dette må Politiets Fellesforbunds medlemmer bli kompensert for gjennom reallønnsvekst, sa Fosse.

Powered by Labrador CMS