Bachelorstudentene har politioperative kurs ved Politihøgskolens avdeling i Kongsvinger. Bildet viser politistudenter under øvelse ved Politihøgskolen i Kongsvinger i 2015.

Koronasmitte ved Politihøgskolen i Kongsvinger

Over 30 personer er satt i karantene.

Publisert Sist oppdatert

En student som deltok på leiropphold ved Politihøgskolen i Kongsvinger denne uken, har testet positivt på koronaviruset. Det bekrefter Politihøgskolen overfor Politiforum.

Ingrid Trønnes Mæhre, stedlig leder ved operativ seksjon ved Politihøgskolen i Kongsvinger forteller at studenten kjente symptomer søndag, og at han ble satt i karantene på enerom i påvente av test. Han ble testet mandag, og de fikk beskjed om positiv koronatest i går, tirsdag.

- Han er i isolat, og det er også studenten som bodde på samme rom. Personen som delte rom med han som har fått påvist COVID-19 har ingen symptomer. Alt tyder på at han har hatt smitten med seg utenfra. Vi kan ikke si dette med 100 prosent sikkerhet, men alt tyder på det, sier Mæhre.

Hele troppen i karantene

Hun forklarer at alle de 30 politistudentene som var i samme tropp som personen som er smittet, nå er satt i ti dagers karantene. Disse regnes som nærkontakter.

- Vi opererer med kohorter, og en tropp på 30 stykker er en kohort. Personer i en tropp får ikke lov til å være sammen med andre enn sin egen tropp mens de er her. Hver tropp er også stasjonert i sin egen brakke. Det er for å forsøke å unngå at vi får smitte over til andre tropper, forklarer Mæhre.

- De som er i samme tropp som han som er smittet er i karantene på brakka, hvor vi har tomannsrom, sier hun.

Hun forklarer at den smittede studenten ikke er alvorlig rammet.

- Han har redusert smakssans og luktesans, men har ikke feber og er ikke dårlig. Så det går bra med ham, sier Mæhre.

- Krever logistikk

Nå skal alle de 30 studentene i troppen testes.

- Selv om de andre i troppen ikke har symptomer tester vi alle sammen. Disse skal videre til politidistrikt i praksis etterpå, så vi gjør det vi kan for å unngå at smitte bringes inn i politidistriktene, sier Mæhre.

Selv om studentene får negativt prøvesvar vil de likevel være i karantene i ti dager.

- Karantenen fram til torsdag neste uke holdes uansett. Da er det gått ti dager fra vi fikk påvist smitten, så sikrer vi oss så godt vi kan, sier hun.

Mæhre forteller at de også har to andre tropper på området, som hver består av 30 studenter. I samråd med kommunelegen har de besluttet å stoppe leiroppholdet også for disse to troppene.

- Det er fordi noen av instruktørene kan defineres som nærkontakter med den som er smittet, sier hun.

Nå legges det en plan for hvordan de skal få hjem de 30 studentene som er definert som nærkontakter, mens de fortsatt er i karantene.

- Det blir forflytning fra Politihøgskolen Kongsvinger til fortsatt karantene hjemme. Dette krever litt logistikk. Vi ser for oss at det er en mulighet å bruke leiebiler. Vi har noen som skulle flydd til Finnmark, men de må bli her til karantenetiden er ferdig. De som har private biler kan få lov til å kjøre hjem på fredag, sier Mæhre.

- Vil dette få konsekvenser for nye kurs eller leiropphold?

- Vi kommer til å sette oss ned på mandag og gå gjennom rutinene og erfaringslæringen. Jeg kan ikke si nå om det kommer til å få noen konsekvenser, men en ting jeg tenker vi må være tydelige på er at instruktørene holder god nok avstand. Men vi har som sagt ikke landet noe ennå, sier Mæhre.

LES OGSÅ: Koronautfordring løst: Her har politistudentene undervisning i kirken

Powered by Labrador CMS