PÅ SJØEN: Politibåter fra Øst og Sør-Øst politidistrikt er satt inn til grensekontroll på sjøen. I tillegg skal Kystvakta og Tollvesenet, i tillegg til Politiets helikoptertjeneste, bidra.
PÅ SJØEN: Politibåter fra Øst og Sør-Øst politidistrikt er satt inn til grensekontroll på sjøen. I tillegg skal Kystvakta og Tollvesenet, i tillegg til Politiets helikoptertjeneste, bidra.

Skjerper grensekontrollen på sjøen

Grensekontrollen gjelder både Øst og Sør-Øst politidistrikt. Målet er å forebygge smittespredning.

Publisert

Politiet, Tolletaten og Forsvaret ved Kystvakta vil være ekstra til stede på vannet denne påsken. På grunn av koronasituasjonen, vil de ha ekstra fokus på grensekontroll på vannet. 

Dag Størksen, leder for geografisk driftsenhet Telemark, forteller at dette fra politiets side koordineres fra både Sør-Øst og Øst politidistrikt. 

- Vi har flere båter fra politiet i Øst og Sør-Øst som skal være på vannet, i tillegg til Kystvakta og Tollvesenet, som også er ute med båt. Hvis det ikke skjer spesielle ting som gjør at politiets helikopertjeneste blir opptatt med noe annet, vil de også bidra med dette, sier han. 

Målet er å bidra til sikkerhet og trygghet på sjøen, og samtidig sørge for at færrest mulig tar turen over til Sverige. Størksen legger til at kryssing av riksgrensen vil føre til 14 dagers karantene når man kommer tilbake til Norge.

Med aksjonen ønsker de å forebygge smittespredning ved god informasjon og veiledning til befolkningen. 

LES OGSÅ: Bistand fra Forsvaret utvides

Hjelp fra helikoptertjenesten

Størksen legger til at grensekontroll langs sjøen ikke har vært blant de vanlige arbeidsoppgavene for politiet i Telemark. 

- Vi har ikke hatt noe særlig av dette tidligere, annet enn når det gjelder smuglertrafikk. Øst politidistrikt har svenskegrensa, men man skal ikke se bort fra at folk fra Telemark også tar turen dit. I tillegg skal vi være forebyggende til stede og ha fokus på uvettig kjøring og sikkerhet på sjøen. Hvis det skulle oppstå hendelser som fører til redningsaksjoner, er vi mye nærmere hvis vi er til stede på vannet, sier han. 

Størksen legger til at de ved hjelp av politiets helikoptertjeneste også vil få bedre oversikt over båttrafikken. 

- De kan plukke ut aktuelle objekter for våre båter, med tanke på kontroll. De har et bedre overblikk over trafikkbildet, og ser om det kommer båter fra svenskekysten, og for den saks skyld også om det er uvettig kjøring eller om det oppstår hendelser, sier han. 

LES OGSÅ: Nå er ansettelsen av 150 politifolk i gang

Vil informere nordmenn

Han forklarer at de vil ta kontakt med norske båter som kommer fra Sverige og informere dem om karantenebestemmelsene, som slår inn hvis man reiser over grensa. 

- Da vil vi veilede og oppfordre dem til å overholde karantenen, sier Størksen. 

I dag kom også nyheten om at Finland skjerper grensekontrollen mot Norge og Sverige, for å hindre spredning av koronaviruset, melder Yle, som er Finlands allmennkringkaster. 

LES OGSÅ: Bekymret sjøtjeneste: – Skremmende at folk tar så lett på det å kjøre ruspåvirket

Powered by Labrador CMS