Når ministeren flesker til

Snart kommer regjeringens siste budsjett før neste års stortingsvalg. Det er godt nytt for politiet.

Publisert Sist oppdatert

Jubelropene rakk knapt nok å stilne etter at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i går lovet 300 millioner kroner ekstra til politidistriktene, før han i dag kom med en ny luftig lovnad:

To, kanskje tre, nye politihelikoptre. Med transportkapasitet.

Vi hilser både budsjettøkning og politihelikoptre velkommen. For det er ingen tvil om at behovet er til stede. Så fremt pengene når fram til politimestrene og politihelikoptrene faktisk kommer i lufta - det koster penger å drifte dem også - er dette et betydelig løft for politiet.

Samtidig; når politidistriktene hverken har råd til å skifte ut en falleferdig bilpark eller ansette nyutdannede politifolk, og når politihelikopteret slår sprekker i lufta, skulle det saktens bare mangle at ikke politiets øverste leder tar grep.

Nå gjør Anundsen det. I regjeringens siste statsbudsjett før Stortingsvalget 2017, flesker ministeren til og innfrir ønsker som politiet har forkynt siden lenge før han kom i posisjon.

Timingen er ikke tilfeldig. Anundsen har lenge vært ute i hardt vær. Han står i en storm hvor det hagler både fra Politiets Fellesforbund, arbeidsløse politistudenter og en opposisjon som lukter blod. Samtidig kjenner regjeringen pusten fra Arbeiderpartiet i nakken.

Da er det viktig å skape seg gode argumenter til neste års valgkamp. Kanskje spesielt viktig for en justis- og beredskapsminister fra lov og rett-partiet Frp.

Økningen i antall stillinger i politidistriktene de siste årene, har det blitt verre å gå til valg på, all den tid politidistriktenes økonomiske situasjon fører til at flere og flere av disse stillingene står ubesatte.

Og politireformen - nær eller fjern, avhengig av hvem du spør - er omstridt. Om den blir en suksess, hvilket både lekfolk og lærde strides om, er det altfor tidlig å konkludere med i 2017. Til det er de kritiske røstene for mange og for sterke.

Anundsen trenger noe håndfast å vise til når han skal i klinsj med opposisjonen neste år. Det fikk han i går og i dag.

For vi regner med han kommer til å sørge for at pengene ender opp i politimestrenes lommer. Hvis ikke kan det være at andre toppledere i politiet havner i hardt vær. Og vi regner med han kommer til å stå ringside når kontrakten om de nye helikoptrene skal inngås.

Valgflesk smaker alltid godt for en politiker på gjenvalg.

Samtidig skal vi ikke ta fra justis- og beredskapsministeren æren for at han faktisk tar grep. Kampen om statsbudsjettkronene er tøff, og det er ingen selvfølge at politiet blir en budsjettvinner, selv når regjeringsmakten står på spill.

Det vet tidligere justisministre veldig godt. Ingen av dem sørget for politihelikoptre med transportkapasitet.

Legger vi politikk og valgkamp til side, sitter vi faktisk igjen med 300 millioner sårt tiltrengte politikroner, og nye politihelikoptre som vil styrke beredskapen betraktelig. Det er godt nytt for politiet.

Så får det være opp til politimestrene selv om de vil bruke pengene på kjøretøy, verneutstyr, nye uniformsjakker, nyansettelser - eller til helt andre behov. En ting er sikkert: Pengene blir brukt.

For ministeren, er det eneste som mangler nå 3,5 milliarder kroner til det nye beredskapssenteret. Vi lar det stå som en oppfordring til Anundsen. Det rekker du før statsbudsjettet legges fram 6. oktober.

Erik Inderhaug i Politiforum.
Powered by Labrador CMS