Politiloven endret - Killengreen kan sitte lenger

I mars vedtok Stortinget å endre politiloven slik at politi­direktør Ingelin Killengreen kan søke om å forlenge åre­målet som utløper i august.

Publisert Sist oppdatert

Den opprinnelige begrunnelsen som justisminister Knut Storberget brukte da han lanserte ideen i fjor vår, var at norsk politi trenger Killengreen.

- Jeg opplever nå en glideflukt fra en personorientert argumentasjon til en saksorientert argumentasjon ifra regjeringens side. Ingen ansatt fortjener dette, sier tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) til Politiforum.

Han mener det var påfallende at det var kun en som tok ordet fra regjeringspartiene da Stortinget behandlet saken.

- Det var en merkbar taushet fra regjeringspartiene i forhold til den iver de ellers legger for dagen i saker de foreslår. Jeg oppfatter at de så at de hadde en prinsipielt dårlig sak i denne lovendringen. Det er som de sier: Vi har makta, vi tilpasser argumentasjonen til at vi har makta, sier Dørum, som presiserer nå som tidligere at han ikke ønsker å blande personfokus inn i saken.

Den tredje dårlige saken

- Etter nederlaget i blasfemisaken og hi­jab­saken, ble endringen i politidirektørens åremål den tredje dårlige saken fra regjeringen på kort tid. I Stor­tingsdebatten gjorde de kun det som var nødvendig for å få stemmeflertall, uten å legge noe sjel i det. Det verste med lovendringen var at den ble tilsynelatende skreddersydd for å gi politidirektør Killengreen muligheten til å fortsette. Stortinget hadde opprinnelig en god og grundig debatt om hvorfor politidirektøren ikke skulle sitte lenger enn 6+3 år. De argumentene har fremdeles gyldighet. Killengreen får nå et klart fortrinn. Vi ville fått et helt annet søkertilfang til politidirektørstillingen uten denne tilpasningen. Riksadvokaten sa i fjor sommer at avgjørelsen alt er tatt, det ser også andre, sier justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, som gjerne hadde sett en annen politidirektør fra høsten av.

- Jeg synes Killengreen har gjort en slett jobb. Jeg savner en tydelig og tøff politidirektør som i hovedsak er lojal til den etaten hun leder, og ikke i så stor grad plasserer sin lojalitet oppover. Men hun er jo behørig belønnet for sin lojalitet, sier Ellingsen.

Killengreen selv har tidligere uttalt at hun er avhengig av støtte fra politiet for å søke forlengelse. Slik støtte har ikke vært mulig å få øye på i det offentlige rom, ei heller internt i politiet. På Politiforums hjemmeside er det en lang rekke innlegg som krever stans i politidirektørens lange tid som leder i politiet. I tillegg er lov­endringen politisk kontroversiell i forhold til opposisjonen. Det er også kjent at det innad i regjeringspartiene heller ikke er noen stor entusiasme til lovendringen.

Powered by Labrador CMS