Hjarte-stans

Etter 17 år nådde finanskrisen «Aidensfield» og politikonstabel «Joe Mason».

Publisert Sist oppdatert

TV-serien «Med hjartet på rette staden» gjorde nylig sine siste opptak på heiene i Yorkshire. Politiforum dro til landsbygda i England for å finne svar på hvorfor politidramaet ble det mest sette tv-dramaet gjennom tidene i Storbritannia og Norge.

Finanskrisa drepte politiserie

Politiet i Aidensfield har vært en million nordmenns lørdagsvaner i 12 år. Nå takker PC Joe Mason, eller Joe McFadden, for seg. Siste episode er spilt inn og Politiforum sto ringside da skuespillerne tok et tårevått farvel.

NRK opplevde at mellom 800 000 og en million mennesker har sittet foran tv-apparatene sent på en lørdag og fulgt politiets gjøren og laden i de flotte omgivelsene i Nord-Yorkshire i England.

«Delta Alfa 24» vil ikke lenger kalle opp Alf Ventress ved «Ashfordly politistasjon». Reklamemarkedet har sunket som en stein i England og dramaproduksjonene må kuttes - med øks.

Topp 5

«Heartbeat» har i mange år vært en av Storbritannias mest sette dramaserier med opp til 14,5 millioner seere ukentlig, og slo på 90-tallet knock-out på bla. «Vil du bli millionær». Serien har ligget på topp 5-listen over det mest sette tv-programmet i England og Wales.

- En serie jeg satt og så sammen med mor, forteller Joe McFadden (34) til Politiforum. Etter 15 år var det plutselig ham selv som fikk hovedrollen som landsbybobbyen i Aidensfield.

- Det har helt fantastisk å spille politimannen. Vi møtte stadig nordmenn under innspillingene, så det er tydelig at serien er veldig populær i Norge, sier han. I mai spilte han inn sin siste episode. Serien på 24 episoder er fortsatt ikke på NRKs sendeprogram, får Politiforum opplyst i NRK.

Farvel

Da siste episode ble spilt inn i mai, tok de ansatte i ITV (tidligere Yorkshire Television) og skuespillerne et tårevått farvel med området og folkene som faktisk bor der og som har livnært seg på serien.

Det er det særegne landsbylivet, publivet, kjøretøyene og de flotte omgivelsene som entusiastene har latt seg fenge av. Det var hit PC Nick Rowan - på tv-skjermene - ble med sin legekone tilbake til hennes hjemsted og begynte som bobby alene i Aidensfield. Han fikk sitt eget «beat», derav tittelen.

I dag, 17 år senere, valfarter tusenvis av mennesker til området for å nyte litt av hverdagen nåværende Aidensfield-politimann, «Joe Mason», og hans kolleger i Ashfordly har boltret seg i. Livet i området har på mange måter stått bom stille siden 60-tallet og er derfor ikke tilfeldig valgt som location...

Entusiastenes serie

Entusiastene har fått sitt: Bilinteresserte ser Rovere, Jaguarer, Rolls Royce og Angliaer med roterende blålys, MC-entusiastene ser Joes BSA, lastebilelskere ser Bedforder og Morriser og musikkinteresserte nynner godlåt etter godlåt som herjet 60-tallet.

I mens sitter politifolk i hele verden og undres over at serien kunne bli så populær, - det handler jo «bare» om politioppgaver på et «bobbys beat». Og ja, en god dose kjærlighet og masse humor selvsagt.

- Hele cluet har jo vært storyen rundt politimannen og sjukepleieren, smiler Joe McFadden. Han tok over rollen som MC-politimannen i 2007. Neste år, når NRK forhåpentligvis har vist de siste 24 episodene, har Joe med sin slentrete framtoning og karakteristiske skotske aksent tatt de utroligste snarveier for å få kjeltringer bak lås og slå.

- Noen ganger synes jeg det virker «silly» at lille meg skal hamle opp med store og sterke skurker, men ok, ler Joe i sin uniform fra 60-tallet. Og for dem som lurer: Han kjører faktisk BSAen selv...

Opp-ned

- For meg er det likevel greit at Heartbeat slutter nå. Tre år og du går tom for historier rundt en figur på et så lite sted som Aidensfield forestiller. Det skjer nok som det gjør her oppe, men tre år er lenge nok, sier han.

Likevel var det svært tungt for ham å ta farvel med crewet. Livet hans ble snudd opp-ned da han fikk politirollen. Det har vært mye reising mellom London, hvor han bor, og Goathland, som forestiller Aidensfield. Her har han bodd på hotell i ukevis.

- Hvorfor fenger serien?

- Fordi den har alt: Kriminalitet, en kjærlighetshistorie og Peggys utrolige påfunn. Selv om jeg avhører folk på en krass måte, var det virkelig slik i 60-tallets politi. Faktisk verre! Der ble du umiddelbart konfrontert med at du var skyldig, forteller Joe, som leste seg godt opp på politiarbeid da han fikk rollen som PC Joe Mason. Men at landsbyens bobbyer samlet seg på puben hver ettermiddag og skravlet om hvem de hadde pågrepet i løpet av dagen, det skjedde nok ikke, gliser han.

Populær serie

Heartbeat sendes i Sverige, Danmark, Estland, Storbritannia, Irland, Australia, New Zealand, Canada, Belgia, Iran, Saudi-Arabia, Kina, Japan og Lichtenstein.

I 2007 ble serien kåret til den beste europeiske dramaproduksjonen av norske tv-seere, og PC Alf Ventress (William «Bill» Simmons) kom til NRK og mottok prisen. Serien har også mottatt en rekke priser i hjemlandet.

Joe McFadden tar Politiforum med øverst på «the moors», de flotte heiene fulle av lyng. Grusveiene og de praktfulle omgivelsene har i mang en episode vært kulisser i politiserien. Nå er det en bil som har kjørt av veien som Joe må undersøke.

Så blar han i herværende blad og undres over politiet i Norge. «Hjartet-paa-rette-hvaforno»? spør han da vi forsøker å fortelle hva serien heter i Norge.

- Politiet må være et morsomt yrke, sier han, og røper at han nå blir psykopat i BBC-serien «Casualty».

Stille på samband

- Delta Alfa 24 to control, over! roper Joe etter å ha sjekket bilen midt oppe på heia. Han får sikkert svar når vi får oppleve episoden på NRK. Men så blir det stille på sambandet, og pensjonert politikonstabel Alf Ventress må dra hjem til sin kone. For første gang på 17 år.

P.S: Delta Alfa 24 er ikke tilfeldig valgt som patruljenummer i serien. D står for divisjon (som var Scarborough) og A for Ashfordly seksjon. 24 er et bruksnummer tilhørende divisjonen.

- Ikke rot med hjartet

Da NRK valgte å sende fotballkampen Stabæk-Lillestrøm i prime-time i april, sank seertallene med 400.000 fra lørdagen før. Stabæk-guru Ingebrigt Steen-Jensen uttalte på NRK:

- Lørdag på NRK1 er en tradisjon. Da samles familien med ostepop og «Hjartet på rette staden». Slik skal man ikke rote med.

Mer enn 15 000 mennesker har nå skrevet under på et opprop til ITV om ikke å ofre Heartbeat. Flere hundre av signaturene er norske.

Da Politiforum besøkte Goathland, landsbyen med 246 innbyggere som utgjør «Aidensfield» i TV-serien, skrev flere nordmenn seg på. For landsbyen har tv-serien betydd enormt mye, idet lokalbefolkningen faktisk eier mange av rekvisittene som benyttes (eks Joes BSA, politibilene, lastebiler, busser, dyrene, redskapene osv). De fire overnattingsstedene (!) i landsbyen er alltid fullbooket og suvenirbutikkene opplever gode dager.

- Fordi det har vært tusenvis av nordmenn her, smiler en ansatt ved Goathland hotell, da Politiforum spør hvorfor det henger instruksjoner på norsk på veggen.

Hjarterått tv-kutt

Seks millioner ukentlige seere i Storbritannia og en million i Norge var ikke nok: Police constable Joe Mason i Aidensfield har løst sin siste sak.

ITV skylder på resesjonen og har opplevd en nedgang i reklameinntektene på 20 prosent på ett år. Det kuttes kraftig i dramaproduksjoner - og Heartbeat ofres. Rundt 100 personer som har jobbet i teamet, er fristilt.

- Kjempetrist, sier den virkelige Joe til Politiforum. Norges mest populære konstabel er britisk!

Joe sitter på den legendariske BSA motorsykkelen som norske seere er blitt så kjent med. Utgaven ble brukt av britisk politi på landsbygdene i England på 1960-tallet.

Joe har nettopp kastet seg over et «gissel» utenfor «Aidensfield Arms», etter først å ha blitt slått ned. Bare for noen uker siden «krasjet han» BSA-en etter å ha blitt presset av veien av en forsmådd ektemann som trodde politimannen stakk av med kona hans.

Dramatikken vil ingen ende ta på den britiske landsbygda. Slik har det pågått i 17 år - i Norge har vi fulgt med i 12. Men nå er det altså slutt på landsbydramatikken.

Politi og forfatter

Politidetaljene er hårfine, og ikke uten grunn: Forfatteren bak Heartbeat har selv jobbet som MC-politi i området hvor serien er filmet.

Nicholas Rhea begynte ved North Riding of Yorkshire Constabulary allerede som kadett som 16-åring i 1952 til han fant ut at han ville gjøre forfatter av seg på heltid i 1989. I 1978 skrev han «Constable on the Hill» som ble begynnelsen på suksessen. Senere kom sju bøker til om landsbypolitimannen og dramatikken han opplevde, men også alltid med et medisinsk tilsnitt - samt masse humor.

Rhea er født og oppvokst i området og har jobbet blant annet ved Whitby politistasjon, dit location ofte er lagt i serien. Seriens første Aidensfield-politimann, «Nick Rowan» (Nick Berry, fra «Østkantfolk»), er basert på forfatterens navn.

Det var de store sosiale og økonomiske endringene Storbritannia opplevde på 60-tallet som fenget den skriveglade politimannen.

- 60-tallet var en fantastisk tid å være landsbypoliti på. Da het det «police service», ikke «police force», skriver Rhea i «Heartbeat - the story behind the series».

Powered by Labrador CMS