Vold mot politi blir EU-tema

Trusler og vold mot politi skal være høyt på dagsorden i EU framover lover innenriks­minister i EU-formannskapslandet, Spania.

Publisert Sist oppdatert

Europeisk politi utsettes stadig oftere for vold. Men problemet er ikke høyt nok på dagsorden for politikerne, verken på EU-nivå eller nasjonalt nivå. Det mener det europeiske politiorganisasjonen, Eurocop, som nå vil sette fokus på dette. Startpunktet var en konferanse i Madrid i april med forskere, politikere og politi fra 26 land.

– Det er ikke legitimt å angripe politi, uansett om det handler om vold i det daglige arbeidet eller om terrorangrep. Å bli utsatt for vold er ikke noe vi kan akseptere som politi. Nå vil Europcop få til en mer intensiv dialog om dette på europeisk nivå for at denne problemstillingen skal tas på større alvor, sier Heinz Kiefer, talsmann for Eurocop.

Spanias innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba, er enig med Kiefer i at problemstillingen er så viktig at den må behandles på høyeste nivå. Som nåværende talsland for EU kommer Spania til å ta initiativ til at problemstillingen diskuteres mellom justis- og innenriksministrene i unionen.

– Det finnes mange områder som skal forbedres, både når det gjelder det gjelder lovgivning og politiets utdanning. Vi vil styrke rettsvesenet og politiet for å øke tryggheten for politiet, sier han.

Belgia, som tar over EUs talsfunksjon ved halvårsskiftet, har lovet at problemstillingen rundt hat og vold mot politiet fortsatt skal være i fokus.

Under konferansen fortalte politi fra blant annet Sverige, Holland og Spania om hvordan de hadde blitt truet, knivstukket og skutt mot på jobb, og hvor de i mange tilfeller ikke hadde fått noe støtte fra arbeidsgiveren – staten. Dette er et av områdene som Eurocop vil forbedre.

– Jeg håper denne konferansen blir en start for å minske vold mot politi. For våre kolleger på gaten er dette spørsmålet alt for viktig for at vi skal kunne nøye oss med å bare utveksle informasjon, sa Heinz Kiefer fra Eurocop.

Powered by Labrador CMS