Benedicte Bjørnlands PST får kritikk for to tilfeller av skjulte metoder.
Benedicte Bjørnlands PST får kritikk for to tilfeller av skjulte metoder.

Utvalget som kontrollerer Politiets sikkerhetstjeneste: PST overvåket med skjult kamera uten tillatelse

PST får kritikk i årsmeldingen til EOS-utvalget.

Publisert

EOS-utvalget kontrollerer årlig de norske overvåkningstjenestene, herunder Politiets sikkerhetstjenester (PST). Nå er årsmeldingen for EOS-utvalget klar, og der løfter utvalget fram to tilfeller der PST gikk for langt i sin bruk av skjulte tvangsmidler.

  • En gang overvåket PST personer med kamera i nesten én måned lenger enn retten hadde godkjent. Avviket ble meldt av PST selv, og anses som alvorlig av EOS-utvalget. PST har orientert utvalget om at interne rutiner vil gjennomgås etter hendelsen.
  • I to dager avlyttet PST 12 telefonsamtaler mellom tredjeparter, etter at det ikke lenger var grunnlag for å drive med telefonovervåkning av en person. Det skjedde fordi nedkoblingen av avlyttingen skjedde for seint. Dette er uheldig, mener EOS-utvalget. PST sier de vil slette hendelsen i sine systemer.

– Dette er to hendelser, og i forhold til alle metodene PST bruker er det ikke mye. Men det er avvik som er viktig for oss å formidle til vår oppdragsgiver i Stortinget, uten at det ligger noen voldsom kritikk i det, sier Eldbjørg Løwer, leder for EOS-utvalget, til Politiforum.

EOS-utvalget har også sett på hvordan Norge håndterer informasjon om fremmedkrigere eller mulige terrorister som beveger seg mellom landegrenser. Denne informasjonen vil de gjerne dele med kontrollorganer i andre land som PST jobber sammen med. Tidligere har samarbeidende land ligget offentlig på PSTs nettsider, men dette er nå taushetsbelagt informasjon. Dette har skapt problemer for kontrollsamarbeidet, skriver EOS-utvalget.

Utvalget løfter også fram at PST har utfordringer med å få slettet informasjon om personer fra alle sine datamaskiner, som de ikke lenger har lov til å lagre.

Politiforum kommer tilbake med mer om de konkrete avvikene senere.

Eldbjørg Løwer, leder for EOS-utvalget.
Eldbjørg Løwer, leder for EOS-utvalget.

Kontrollerer PST 8-10 ganger i året

Leder for EOS-utvalget, Eldbjørg Løwer, snakket fredag foran politi, forsvar og andre beredskapsetater under Nasjonal Beredskapskonferanse. Da fortalte Løwer at kontrollene av PST foregår på en helt annen måte i dag enn for noen år siden.

– For seks-sju år siden rullet PST inn til oss med papirmapper. Nå sitter vi i tjenestens egne datarom og leter digitalt. Kontrollen blir mer effektiv og PST aner ikke hva vi kommer for å se etter, sa Løwer.

– Hva slags saker ser dere etter?

– Vi er innom og ser på alle forebyggende saker og etterretningssaker som PST har, og det er et antall saker som øker. PST har også flest nordmenn som registreres, siden de driver etterretning innenlands. 

Løwer sier PST melder inn avvik på egenhånd. Hun anslår at EOS-utvalget årlig gjør 8-10 kontroller av PST.

– Vi er både hos PST sentralt i Nydalen og rundt i distriktene. Både PST og E-tjenesten er åpne overfor oss. De forstår at kontrollen øker tilliten til oss. Jeg vet ikke om vi kan si at det er flere avvik som meldes inn fra tjenestene selv nå enn før, men det gir uttrykk for en holdning, sa Løwer til Politiforum.

Powered by Labrador CMS