Politiet i Pride-paraden i Oslo. Bildet er et illustrasjonsfoto.

DEBATTINNLEGG

Fri konstruerer et skadelig fiendebilde mellom politiet og skeive

Det som burde være en verdig markering for kjærlighet og toleranse, ødelegges av fornuftsfattige mennesker.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Denne uken vedtok LHBT+-organisasjonen Fri Rogaland at de ikke ønsker uniformert politi i årets prideparade. Vedtak gjør lederen av organisasjonen, Karoline Skarstein, «stolt».

«Vi har lyst til å få til en debatt med politiet der vi får luftet tematikken hatkriminalitet mot skeive og hvordan det er å møte politiet som skeiv», uttaler hun til Stavanger Aftenblad.

Den beste måten å invitere noen, er sjelden å ekskludere dem.

Tage Pettersen, Høyre.

Det skal for ordens skyld sies at polititjenestepersonene er velkomne til å gå i toget, men uten uniform. For som en av Skarsteins tilhengere, transaktivisten Luca Espeseth, skriver:

«Du kan være skeiv og i politiet (utrolig men sant). Gå gjerne i paraden. Ikke gå som politi. Det er usmakelig, historieløst og voldelig.»

Det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert. Straffelovens paragraf 213 som forbød likekjønnet sex, ble opphevet. En bestemmelse som for øvrig er ført i pennen og vedtatt av politikere – ikke politiet.

Allikevel er det tilsynelatende politiet som straffes for datidens politikeres og psykiateres utdaterte syn på homofili.

Få land i verden har et like profesjonelt politi, som samarbeider så godt med befolkningen som norsk politi gjør. Resultatet er skyhøy tillit til ordensmakten. Åtte av ti oppga, ifølge politiets innbyggerundersøkelse for 2021, at de har ganske stor eller svært stor tillit til politiet. Over 90 prosent svarer at de føler seg trygge.

Vi må bare anta at en viss del av disse også er skeive.

Selv om det åpenbart finnes eksempler på at politiet har behandlet skeive dårlig opp igjennom historien, er virkeligheten en annen i 2022. Politiet har offentlig bedt om unnskyldning, og hvert eneste år heises det regnbueflagg utenfor politihus i hele landet. Politiet ønsker å gå i prideparade for å vise sin uforbeholdne støtte, og veiver stolt med regnbueflagg.

Det er et viktig signal. Både til skeive ansatte i politiet, og til samfunnet for øvrig. Likevel velger Fri Rogaland å konstruere et fiendebilde mellom politiet og skeive. Forstå det den som kan.

Det er fascinerende hvordan Fris lokallag i sitt forsøk på å være tolerante og inkluderende, ender med det stikk motsatte. Hvis det er på denne måten Fri skal drive virksomheten sin på fremover, er det ikke lenger noen tvil om at mye av det gode intellektet i organisasjonen har gått planken.

Man kan spørre seg om Fri Rogaland heller blir ødeleggende for homokampen.

Det som burde være en viktig og verdig markering for kjærlighet og toleranse, ødelegges av det motsatte. Ingen eier likestillingskampen. Å utestenge noen fra en mangfoldsparade er en selvmotsigelse – en helt absurd en sådan.

For som Kim Friele sa: «Vi må se fremover og ikke belaste dagens politi med deres forfedres handlinger.»

Powered by Labrador CMS