BL var helt eller delvis utilgjengelig i 65 tidsperioder

Fra 20. oktober til 14. desember logget Politiets IKT-tjenester 65 hendelser der BL hadde problemer, datt helt eller delvis ut, eller måtte tas ned.

Publisert Sist oppdatert

Det er et av politiets aller viktigste datasystemter. Og har også vært et av de mest ustabile.

Blant annet etterforskning og påtalearbeidet i politiet ble hardt rammet da BL, datasystemet der alle dokumenter i straffesakskjeden lagres og som også forsyner andre datasystemer med avgjørende informasjon, gikk ned i høst og vinter.

Politiforum har bedt om innsyn i alle loggede hendelser med BL før nyttår. I en oversikt fra Politiets IKT-tjenester fremkommer det at BL var helt eller delvis utilgjengelig i 65 kortere og lengre tidsperioder. Sju av gangene var nedetiden planlagt.

Oversikten, som du kan se i sin helhet nederst i saken, viser at utilgjengeligheten varte i alt fra seks minutter til 19 timer per døgn.

De første problemene meldte seg 20.-21. oktober, da BL var nede i totalt 19 timer i strekk. Siste uplanlagte nedetid var 9. desember og varte i 25 minutter.

Kan bli friskmeldt om en uke

IKT-direktør i Politidirektoratet, Cato Rindal, forteller at Politiets IKT-tjenester fortsatt overvåker BL. Det har ikke oppstått problemer på en stund nå.

– Problemene og nedetiden har blitt redusert over tid. I begynnelsen av perioden med feil, var det mye uplanlagt nedetid. Mot slutten av perioden var det mer planlagt nedetid. Det er et godt tegn.

Leverandøren Sybase har forsøkt å motvirke nye feil, ved at Politiets IKT-tjenester har mottatt datapakker som installeres i programvaren, og som skulle rette det de mente var rotårsaken til problemene. Så langt virker det som om det har lyktes, forteller Rindal.

– Feilrettingen ble testet først, før de ble installert i BL 11. januar. På overvåkingen vår ser det ut som om de virker. Vi ser ikke lenger de samme feilsituasjonene lenger, og heller ikke symptomene som vi så i forkant av feilene. Det er et bra tegn.

En feil som rammet BLs databaser, har blitt oppdaget kun ett annet sted i verden. Selv om ikke Politiets IKT-tjenester kan være bombesikre på at de har funnet ut hva som var galt med BL, drister de seg likevel til å snart friskmelde systemet, hvis ikke nye feil oppstår.

– Nå har vi god og stabil drift og produksjon i BL. Vi forventer at det fortsetter. Hvis vi ser at løsningen holder seg stabil ut januar, vil vi kunne friskmelde løsningen. BL virker mer stabilt nå enn det har gjort noen gang, sier Rindal.

Hele oversikten over BL-krisen

Powered by Labrador CMS