NYE BILER: Hundeburene i de svenske politibilene ble kritisert for å være for små. Nå får svensk politi 300 nye hundebiler, til 224 millioner norske kroner.

Her er svensk politis nye spesialbygde hundebil

Svensk politi får nye hundebiler, som er spesialtilpasset for hundene. Kostnad: 224 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Politiet i Sverige har mottatt sin første av i alt 300 nye hundebiler. Disse er større enn tidligere, kommer seg gjennom tøffere terreng og gir også hundene mye bedre plass. 

Svensk politi har vært i en prosess for å få nye hundebiler siden 2014. Da ble hundeburene i bilene kritisert for å være for små for hundene, skriver Göteborgsposten

Det svenske Jordbruksverket ga politiet dispensasjon til å bruke hundeburene til og med desember 2022. Da skal alle de gamle hundeburene byttes ut. 

- Fantastisk

OPPJUSTERING:_ Bilene koster 240 millioner svenske kroner til sammen.

Siden politibilene var for små til å kunne gjøre hundeburene større, valgte man å kjøpe inn helt nye hundebiler. 

I Sverige er de godkjente målene for burene på 60x80x120 centimeter. 

- Det er fantastisk at vi endelig har fått de nye bilene våre frem. Dette er bra for både hundeførere og hundene, og det innebærer at vi får enda bedre muligheter til å komme oss raskt og sikkert fram til plasser hvor vi trengs for å redde liv, sier Klas Johansson, regionpolitisjef og prosesseier for politihundvirksomheten i Sverige, i en uttalelse på svensk politis egne nettsider

HUNDEBILER BYTTES UT: Til sammen 300 politibiler skal leveres.

Spesialbygget

Bilene er spesialbygget og koster omkring 800 000 svenske kroner per bil. Det tilsvarer 745 600 norske kroner. Hundepatruljene har omkring 35 000 oppdrag i året, og i 1 100 av dem handler om å lete etter forsvunne personer. Ifølge svensk politi bidrar hundene til å redde omkring 100 liv i året. 

Bilene har ett baksete og plass til to hundebur. Ifølge beskrivelsen skal de ha høy bakkeklaring, firehjulsdrift, tilstrekkelig motorkraft, gode bremser og gi et godt arbeidsmiljø for både hundeførerne og hundene. 

Fra forsetet kan hundeførerne se hundene på kamera. De kan også justere temperatur, luftfuktighet og lys for at hundene skal ha et best mulig arbeidsmiljø. 

LES OGSÅ: Politihundene får krype inn i oppgradert Volvo

Powered by Labrador CMS