Bildet viser politihelikoptre ved Beredskapssenteret.

Har nedsatt totalberedskaps-kommisjon

En ny totalberedskapskommisjon skal se på hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere forsvarssjef og Sp-medlem Harald Sunde blir leder av totalberedskapskommisjonen, som skal arbeide med en total gjennomgang av norsk samfunnssikkerhet og beredskap. Det ble klart i statsråd i dag.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) viser til at det er 20 år siden det ble gjort en grunnleggende gjennomgang av den sivile beredskapen.

– Vi ser nye utfordringer med digitale trusler og hybride trusler. Vi opplever naturskader, uvær og andre utfordringer folk opplever i sin hverdag hvor det er behov for politi, brann eller ambulanse og da må vi se på hvordan vi skal sikre folk god beredskap over hele landet, sier Enger Mehl til TV 2.

På sine nettsider skriver regjeringen at «Utvalget skal vurdere og fremme forslag til hvordan samfunnets samlede ressurser kan og bør innrettes for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap, og sikre best mulig samlet utnyttelse av beredskapsressursene».

– Staten skal sørge for innbyggernes sikkerhet og trygghet. For å klare dette må samfunnssikkerhet, beredskap og totalforsvar bli sentrale begrep i årene som kommer, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Kommisjonens mandat omfatter hele samfunnssikkerhetsfeltet, også Svalbard, og hele krisespekteret fra fred via sikkerhetspolitiske kriser til krig. I dette inngår også det sivil-militære samarbeidet.

Totalberedskapskommisjonen har fått frist til juni 2023 med å legge fram sin rapport. I desember satte regjeringen også ned ny forsvarskommisjon, som ledes av tidligere justisminister Knut Storberget.

I tillegg til leder Harald Sunde, er disse medlemmer av utvalget.

Ordfører Anne Rygh Pedersen

Sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen

Konsernsjef Christian Stav

Sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide

Politimester Ellen Katrine Hætta

Direktør Jon Halvorsen

Direktør Cecilie Daae

Forbundsleder Ola Yttre

Sikkerhetsdirektør Elise Lindeberg

Ordfører Ida Stuberg

Styreleder Anne Jødahl Skuterud

Professor Odd Jarl Borch

Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker

LO-sekretær Are Tomasgard

Regiondirektør Tone Grindland

LES OGSÅ: Politiets rolle i deteksjon av sammensatte trusler

Powered by Labrador CMS