Politiet.no ble i likhet med mange store norske nettsider rammet av et hackerangrep.
Politiet.no ble i likhet med mange store norske nettsider rammet av et hackerangrep.

Hackerangrep rammet politiet:

Ber ansatte være varsomme på linker

Onsdag ble en rekke norske virksomheter utsatt for et hackerangrep. Natt til onsdag 29. juni ble også politiets nettsider rammet.

Politidirektoratet (POD) ber nå ansatte i politiet om å være ekstra varsomme på linker og arbeid som gjøres via tråløst nett og telefon. Det ifølge en pressemelding på politiets hjemmeside.

– Vi overvåker situasjonen nøye, og politiets IKT-tjenester har gode systemer for å ivareta den digitale sikkerheten. Hendelsen gås gjennom og overvåkes nøye dersom den skulle utvikle seg videre, sier Lars Aune stabssjef i POD.

Ifølge flere norske medier, blant annet VG, har en russisk hackergruppe som kaller seg Killnet tatt ansvar for angrepet. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sa under en pressekonferanse onsdag kveld at alt tyder på at angrepet mot norske bedrifter kommer fra et russisk kriminelt miljø.

Det var et såkalt tjenestenekt-angrep som angrep politiets systemer. Et slikt angrep hindrer personen som forsøker å gå inn på en nettside tilgang.

Politidirektoratet (POD) skriver i en epost til Politiforum at Politiet.no var delvis utilgjengelig i perioden 02:00 og 04:00 natt til onsdag. Videre skriver Jørn Olav Schjelderup, seksjonsleder i POD, at:

– PIT har en beredskapsorgansiasjon som er operativ 24/7, som umiddelbart oppdaget nedetid for politiet.no og som iverksatte nødvendige tiltak. Rent teknisk ble dette løst ved å hindre at angrepstrafikken treffer tjenesten slik at den igjen er tilgjengelig.

– Hvor godt forberedt er politiet på slike angrep?

– Ingen kan sikre seg hundre prosent mot tjenestenektangrep, men PIT har gode rutiner og systemer for å detektere og forhindre slike hendelser. Dette er noe som skjer jevnlig mot mange virksomheters nettsider, herunder også politiet.

– Hva slags konsekvenser fikk det at nettsidene var nede?

– For innbyggerne var det i perioder mellom 02:00 og 04:00 ikke mulig å benytte ulike tjenester på politiet.no. For politiet ga ikke hendelsen noen operative konsekvenser.

Powered by Labrador CMS