Politidirektør Benedicte Bjørnland. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Bjørnland etter Jensen-dommen: - Vil sette ned gruppe som skal trekke lærdom av saken

Ønsker gjennomgang av personer med erfaring innen etterforskning og påtale, utenfor Oslo politidistrikt.

Publisert

STidligere politimann Eirik Jensen ble i dag dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet. Hasjbaronen Gjermund Cappelen ble samtidig dømt til 13 års fengsel, to år mindre enn i Tingretten.

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier dette er en alvorlig og uheldig sak for norsk politi, og en alvorlig sak for Eirik Jensen.

- Jeg har ikke rukket å lese dommen ennå, så utover det har jeg ingen kommentarer til dommen annet enn at jeg har hørt domsslutningen. Eirik Jensen er en godt voksen mann som har fått en lang fengselsdom, og det er greit å huske på at det er skjebner på flere fronter her, sier Bjørnland.

- Kan norsk politi trekke lærdom av saken på noe vis?

- Det har skjedd mye når det gjelder rutinene knyttet til informantbehandling. Vi har en helt annen notoritet, logging og kvalitetssikring enn det var da Eirik Jensen startet med dette for mange år siden. Nå snakker vi for eksempel ikke om «mine» informanter lenger, men om politiets kilder og informanter, sier Bjørnland.

Hun legger til at Politidirektoratet planlegger å sette ned en gruppe som skal gå systematisk gjennom ulike temaer i saken, for å trekke lærdom av den.

- Vi tenker at dette blir en gruppe med folk med etterforskningserfaring og påtaleerfaring, utenfor Oslo politidistrikt, som kan se med et lærende blikk på denne saken. Enn så lenge har vi ikke kommet lenger enn dette i planleggingen, og så må denne planen realiseres, sier hun.

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, uttalte etter at dommen var blitt kjent, at de ønsker en ekstern granskning av saken. Bjørnland vil i første rekke fokusere på Politidirektoratets egen gjennomgang.

- Vi vil starte med å lese dommen og gå i gang med systematiske arbeidet vi har planlagt. Så får vi se underveis om det er behov for ytterligere øyne som ser på dette, sier hun.

Beate Gangås, politimester i Oslo politidistrikt sier i en pressemelding at saken har vært en påkjenning for hele organisasjonen .

- Uavhengig av om det blir en ekstern gjennomgang er jeg opptatt av at vi skal fortsette å jobbe systematisk med læring og utvikling i Oslo politidistrikt, - også når det gjelder ledelse, kultur og holdninger, sier Gangås.

LES OGSÅ: Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel

Powered by Labrador CMS