ADVARER: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen advarer mot å utsette pengebevilgningene til beredskapssenteret. Her er han sammen med politidirektør Odd Reidar Humlegård under mandagens terrorøvelse i Oslo.

Advarer mot å utsette beredskapssenteret:

– De som arbeider for en utsettelse må ta ansvaret for å svekke norsk terror­beredskap. Det er i så fall svært trist og historieløst

Justisminister Per-Willy Amundsen reagerer på kritikken om at beredskapssenteret på Taraldrud er feil pengebruk.

Mandag og tirsdag øver nærmere 900 personer fra blant annet politiet, Forsvaret, brann og helse på hvordan de skal håndtere et terrorangrep.

– Øvelsen er viktig fordi det gir anledning til å trene på samhandling i skarpe situasjoner. Det vil gjøre oss bedre rustet dersom det skulle skje en virkelig hendelse, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen, som fulgte med på terrorøvelsen med blant annet politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Men i ukene etter statsbudsjettet har flere reagert på at regjeringen ønsker å sette av 2,6 milliarder til økt beredskap fram mot 2020 – til beredskapssenteret og politihelikoptre. Samtidig frykter politidistriktene budsjettkrise, og har blant annet sagt ifra om at det blir vanskelig å ansette flere politifolk.

– Er beredskap viktigere enn penger til bemanning i politidistriktene?

– Det ene utelukker ikke det andre. Derfor har vi styrket politiet med 2137 årsverk siden 2013, samtidig som vi nå skal starte byggingen av beredskapssenteret. Jeg vil advare mot å utsette etableringen av senteret, svarer Amundsen.

Han mener en utsettelse vil føre til betydelige kostnadsøkninger og kan sette hele prosjektet i spill. Han viser til 22.juli-kommisjonens to klare anbefalinger: Det bør etableres et beredskapssenter og en god politihelikoptertjeneste.

– De som arbeider for en utsettelse må da ta ansvaret for å svekke norsk terrorberedskap. Det er i så fall svært trist og historieløst etter lærdommen fra 22. juli-kommisjonen. Vi må arbeide kontinuerlig for å styrke norsk beredskap, da kommer vi ikke utenom Politiets nasjonale beredskapssenter. 

– Mange eksempler på at bemanningen er for lav

Blant annet har tidligere leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen tatt til orde for å sette planene på vent og at politiet heller må få mer penger til blant annet oppbemanning.

KRITISK: Tidligere PF-leder Arne Johannessen mener planene om beredskapssenteret bør settes på vent, og at blant annet bemanning i distriktene bør prioriteres.

Tillitsvalgt Marie Ekeberg mener at innbyggernes sikkerhet går på bekostning av beredskapssenteret, og at det er mange eksempler på at bemanningen i politidistriktene er for lav.

Harde forhandlinger

Kritiske er også flere lokallagsledere i Politiets Fellesforbund

Før statsbudsjettet blir vedtatt i desember er det nå harde forhandlinger på Stortinget - med en langt skjørere regjering i regi av statsminister Erna Solberg.

Leder i justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap) har tidligere uttalt til Politiforum at opposisjonspartiene nå må stå sammen for et bedre politibudsjett. 

Powered by Labrador CMS