ISBADER: Politiinspektør Tore Walden hopper gjerne i sjøen, også på vinterstid.

Tore flyttet inn i båt: - Jeg hadde aldri fått denne følelsen andre steder

Da Tore Walden fikk jobb i Politidirektoratet og måtte ukependle fra Trondheim, fant han ut at han like godt kunne bo i seilbåten.

Publisert

Politiinspektøren hadde egentlig tenkt å finne seg en pendlerleilighet i Oslo han også, men utleieprisene i hovedstaden var avskrekkende. Hjemme i Trondheim hadde han en seilbåt han planla å kvitte seg med – men det var helt til en kompis kom opp med en idé. 

– Du kan jo bo i seilbåten, foreslo han. Og det synes jeg var en god idé, sier Walden.

Som sagt, så gjort. I fjor sommer pakket den sjøvante vestlendingen – han kommer opprinnelig fra Os kommune utenfor Bergen – sin 33 fot lange seilbåt og tok turen til Oslo. Der hadde han, etter en ringerunde, funnet en ledig båtplass på Fornebu. 

Prislappen er 3000 kroner i måneden – langt rimeligere enn en hybelleilighet i Oslo.

– Jeg har overhodet ikke angret, sier Walden. 

Får feriefølelsen

Hverdagene i Oslo går som oftest slik: Opp klokka seks, sette på kaffen, pakke sekken og løpe til jobben på Majorstua. Dusjen blir unnagjort hos Politidirektoratet (POD), før en lang arbeidsdag avsluttes med løpetur hjem igjen og en dukkert i Oslofjorden. Også da Politiforum var på besøk en iskald januardag.

- Det er oppkvikkende og deilig etter en lang dag på jobb. Jeg får nesten feriefølelsen her, når jeg kommer løpende fra Majorstua etter en hektisk dag. Her har jeg det jeg trenger, jeg blir vugget i søvn av sjøen og våkner av måkeskrik og morgensola som lyser inn gjennom vinduet. Jeg hadde aldri fått denne følelsen andre steder, sier han.

Det er oppkvikkende og deilig etter en lang dag på jobb. Jeg får nesten feriefølelsen her, når jeg kommer løpende fra Majorstua etter en hektisk dag

Det eneste han savner, er familien og de to barna som bor hos mamma hjemme i Trondheim. Ellers er dette en perfekt løsning for den ukependlende politiinspektøren, som til daglig jobber i PODs beredskapsavdeling.

43-åringen fikk i 2016 mye oppmerksomhet for mastergradsoppgaven sin «Hvordan kan man oppnå god og effektiv innsats i en krise som Pågående Livstruende Vold», som en del av mastergradsstudiet i risikostyring og sikkerhetsledelse innen samfunnssikkerhet.

- I Trondheim kjente jeg på at jeg ikke fikk brukt utdannelsen min. Da muligheten bød seg, søkte jeg på denne jobben i POD. Jeg føler meg heldig som fikk fast ansettelse også, sier Walden. 

Beredskapsplanlegging

Kontrasten er stor fra den fredelige tilværelsen på seilbåten til en hektisk hverdag hos POD. Der jobber han med den nasjonale beredskapen, blant annet gjennom å videreutvikle beredskapsplanverket for politiet på strategisk nivå, innen samfunnssikkerhet. 

Walden bidrar også til utvikling av beredskapsplanlegging i samarbeid med politidistrikter, POD, departementer og næringsliv. 

- Politiets håndtering av samfunnssikkerheten er en stordel av den nasjonale beredskapen. Jeg sitter i flere ulike nasjonale prosjekter, og jobber tett på beredskapsledelsen i POD. Det er en utrolig spennende jobb, som jeg lærer masse av, sier Walden.

PLANLØSNING: Seilbåten er liten, men koselig, og med mer enn nok plass for en person.

Han skryter av kollegene sine.

- I POD er jeg omgitt av svært mange dyktige kollegaer som ivaretar ulike fagoppgaver innen politiets krisehåndtering og som ønsker det beste for politidistriktene. Før jeg startet i POD hadde jeg ikke sett for meg et slikt høyt arbeidstempo sett opp mot arbeidet som daglig utføres i de ulike prosjektene. 

Drømmer om jordomseiling

Når han først er i Oslo, er det også jobb det går i. Han drar sjelden fra kontoret klokka fire, og kahytten i seilbåten er full av faglitteratur. Det siste han har gjort, er å være med på revisjonen av politiets beredskapssystem PBS 1.

- Det blir veldig mye jobb, medgir han.

Samtidig har oppholdet på seilbåten gitt ham inspirasjon til å kanskje en dag gjennomføre en gammel drøm.

- Jeg har alltid hatt lyst til å dra på jordomseiling, smiler Walden.

- Den drømmen har bare blitt forsterket av å bo her. Her er det et lite miljø av fastboende, og flere av dem har vært på jordomseiling. Når jeg snakker med dem og bor i båt selv, lærer jeg stadig mer om hva som skal til. I bunn og grunn handler også det om beredskap. Du må være forberedt på alt. 

Powered by Labrador CMS