Går utenom bilavtalen

- Vil ha Volvo som hundebil

Publisert Sist oppdatert

Jørn Skilleås og resten av hundefolket i Asker og Bærum mener dagens bilavtale ikke er god nok. Nå vil de trosse regelverket og gå til innkjøp av en Volvo XC 70. PDMT liker ikke planene.

- Vi vil gå utenom bilavtalen for å kjøpe en Volvo XC 70. Slik vi ser det i dag, er det bare Volvo som kan tilby oss det vi ønsker med tanke på arbeidsplassen til hundene våre, sier Jørn Skilleås.

Skilleås har nylig vært på besøk ved Volvos fabrikk i Göteborg for å se på den nyeste modellen den svenske bil­produsenten har tilbudt svensk politi. Målet er å få en lignende bil til Asker og Bærum politidistrikt.

Spesialtilpasset

Skilleås er fullstendig klar over at det er en lang vei å gå før de eventuelt kan sette «drømmebilen» i bestilling. - Problemet med bilavtalen i dag, er at hundefolket ikke har blitt tatt hensyn til i anbudskonkurransen. I Sverige har Volvo samarbeidet tett og utviklet en bil som er spesialtilpasset hundetjenesten. Burløsningen som vi fikk se i Sverige, var som en drøm sammenlignet med det Volkswagen Passat kan presentere for oss. For meg er det viktig å få frem at arbeidsmiljøet for hundene er det som betyr mest i denne saken, sier Jørn Skilleås.

Spørsmålet nå er hvordan Politi­direktoratet og ikke minst Politiets data- og materielltjeneste kommer til å reagere på utspillet fra Asker og Bærum politidistrikt.

- Vi har jobbet med en krav­spesifikasjon over lengre tid nå som skal forankres i eget distrikt før den går videre til Politidirektoratet. Vi har ved flere anledninger tatt kontakt med PDMT for å høre om mulighetene for å bestille en spesialbil til hundetjenesten i Asker og Bærum. Svaret vi har fått har vært svært arrogant, mener Skilleås.

- Hva er det som gjør Volvo så mye bedre enn de bilene dere har å velge mellom i bilavtalen?

- Først og fremst burløsningen. Den nye løsningen som Volvo nå kommer med har så mange nye finesser som passer vårt behov perfekt. Bare det å kunne ta ut buret selv, og ikke sende bilen i to dager på verksted, for å rengjøre bilen, er en liten revolusjon, svarer Skilleås.

Lastekapasitet

Et av punktene som gjorde at Volvo ikke nådde opp i kampen mot Volkswagen, var lastekapasiteten. Ifølge PDMT ville ikke Volvo blitt godkjent som hundebil på grunn av for liten lastekapasitet i henhold til PDMT sine krav.

Det problemet har Volvo nå løst, ifølge Skilleås.

- Vi håper å kunne bestille en ny Volvo XC 70 i løpet av 2008. Men jeg er fullstendig klar over at vi kan møte motstand, sier Skilleås.

Og det er nettopp det han gjør. PDMT-sjef Lars Bøhler tror ikke Asker og Bærum får bestilt Volvo i år.

- Dagens kontrakt utløper 2009 med mulighet til forlengelse i et år. Vi er kjent med at Volvo nå har tatt konsekvensene av sin lave lastekapasitet og utviklet et nytt hundebilkonsept som vil tilfredsstille våre lastekrav, men vi kan ikke omgå regelverket for offentlige anskaffelser. Andre produsenter må også kunne gis anledning til å fremby sine løsninger og tilbud basert på pris, sikkerhet og funksjonalitet og det beste tilbudet samlet sett vil vinne kontrakten i en åpen konkurranse.

- Vi får våre oppdrag fra Politi­direktoratet og de gjennomfører nå en gjennomgang av den operative bruken av hund i politiets tjeneste. Dette arbeidet vil også kunne få konsekvenser for transport av tjenestehunder og det ville overraske meg mye dersom PDMT skulle få et oppdrag om å anskaffe en ny spesialbil for hundetjenesten før dette arbeidet er ferdigstilt og konklusjonen klar. Jeg kan love at dersom Politidirektoratet gir PDMT i oppdrag å inngå en egen avtale for segmentet spesialbiler/hundebiler så skal vi selvfølgelig involvere hundetjenesten og den kompetansen de besitter når det neste bilprosjektet starter opp, sier Lars Bøhler.

Powered by Labrador CMS