Treffsikker politimester slutter

Selvfølgelig skulle Per M. Marum (67) fortsette sompolitimester. Han hadde levert inn søknaden om forlengelse før sommeren, og altskulle være som før.

Publisert Sist oppdatert


Slutter. Per Marum (foto: Terje Visnes, Adressavisen)

Så kom tvilen.

- Jeg hadde tenkt å jobbe til jeg ble 70 år, sier Per Marum.Politimesteren som ikke ser en dag eldre ut enn 55. De som ikke kjente hansalder, var overrasket da meldingen om hans avgang kom.

Politimesteren fortsetter i du-form selv om han fremdelessnakker om seg selv.

- Men som leder tenker du langsiktig, du jobber i evighetensperspektiv, du tåler noen tilbakeskritt fordi du vet at du på sikt får flereskritt framover.

Det er en fredag i oktober. Egentlig skulle politimesterenha vandret på Månen, et utsiktsted i Estenstadmarka noen kilometer unna. Settut over byen og fargene.

I stedet er det tid for tilbakeblikk, glasskuletanker oghjemmebakte boller.

- Men hverdagen er hektisk. En politimester har nærmestaldri fri. Du må kanskje gi bevæpningsordrer midt på natta. De har det blittmange av. Aldri har det gått galt. Men så kommer den dagen du er 70 år, og detplutselig er slutt.

- Så tenkte jeg at det kanskje er riktig å yte maks frem tilårsskiftet, og få to ekstra år til å runde av. Jeg valgte familien.

Strandfilosofering

Etter 13 år som politisjef, blir han fra nyttårseniorrådgiver ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Avgjørelsen om å trekke søknaden som politisjef, ble tatt ihøst. Sommeren gikk med på å gruble.

Du går på fjellet, du går på sandstranda. Har tid til åfilosofere, noe du ikke har resten av året - ikke på din egen person. Jeg hargått og snakket med Per Martin, han er en del av meg selv. Veier for og imot.Og når du ikke vakler igjen - så er beslutningen tatt.

Uten mobildekning

Katten Tussi labber over mot matskåla på kjøkkenet. Sira, enjaktglad engelsk setter, ligger strøken på gulvet og sløves av flammene frapeisen. Hund og katt i harmoni, et ideal mennesker steber etter, som Marum ogsåsøker fredag 18. august. Han sammenkaller sine nærmeste, og sier det han skalsi. Så drar han på reinsdyrjakt på Ringebufjellet.

Nyheten ble sluppet mandagen etter.

- Nei, det var ikke mobildekning på fjellet.

- Var det litt bevisst?

- Nei, nei. Jeg har alltid med meg mobilen, men det blelikevel en viss omtale av meg som utilgjengelig i avisen. Ærlig talt. Jegtrodde ikke at min person var så viktig. Det er interessant det jeg får til ogikke får til, men at jeg skulle fortsette og ikke - det synes jeg er enprivatsak. Men det var det ikke, viste det seg.

- Jeg er utrolig nøye med å forberede meg. Jeg har ikkeangret et sekund.

- Marum må gå!

I fjor høst døde Eugene Obiora etter å ha blitt pågrepet avpolitiet Saken eksploderte i mediene, og 9. mai i år ropte rundt 300demonstranter utenfor politihuset at Marum måtte gå. Sammenhengende i 55minutter.

- Hele Obiora-saken har vært og er en tung påkjenning foralle ansatte. Og ikke minst de fire involverte. Vi er lei oss for atarrestasjonen fikk en dødelig utgang, men jeg er særdeles skuffet over publikumog mediene som har avsagt en forhåndsdom i saken. Dette er på kollisjonskursmed en av grunnverdiene i et demokrati, og vi venter på Riksadvokatensavgjørelse, sierMarum.

I sommer fikk Marum kritikk for å ha vært for lite synlig iforhold til å få frem fakta i tilknytning til Obiora-saken. I ettertid viserdet seg at mange av Marums ansatte syntes dette var en unødvendig kritikk avpolitimesteren..

Selv om Marum insisterer på at kritikken ikke førte til athan trakk søknaden, forberedte han seg på alle eventualiteter. I vår dro han påpensjonistkurs for første gang.

- Jeg tenkte at hvis jeg skulle ombestemme meg, så var detgreit å ta kurset. Vi arrangerer et pensjonistkurs hvert år, og jeg har nektetå delta.

Kilder sier at Politidirektoratet skal ha anbefalt Marum omå ikke søke forlengelse, men politimesteren sier avgjørelsen alene var hans.

- Jeg har snakket med direktoratet, det vil jeg alltidgjøre, i likhet med kona og andre, men dette er en personlig beslutning.

En mann å stole på

Det finnes, grovt sett, to versjoner av Marum. Den eneforteller om en leder som alltid stiller opp for andre. Som gir kollegerblomster når de er syke. Som snakker med mennesker, og ikke til mennesker. Enfaglig dyktig og inkluderende sjef, en familiens mann, en du alltid kan stolepå.

Andre forteller at Marum er utydelig, at han har en evne tilå forsvinne når det blåser som verst. Et eksempel var under førsteObiora-demonstrasjonen. Da var han på ferie.

- Hvorfor er du så målrettet når du snakker med mediene?

- Jeg prøver å få frem et par, maks tre budskap i løpet avet intervju. Og det på grunn at jeg ellers prater meg bort.

Tromsø modellen

Forebyggende arbeid har vært Marums mantra som politimester.I 1991 laget han Tromsø-modellen, som gikk ut på å ta småkriminalitet blant deunge på alvor. Den tok han med til Trondheim.

- Politiarbeid er femti prosent forebyggende og femtiprosent reaksjon. Jeg etablerte en gruppe på fem-seks mann frakriminalavdelingen som fikk i oppgave kun å etterforske saker mot barn ogungdom under 18 år. Statistikken viste ingen tilbakefall. Dette er noe av detjeg er mest stolt av, sier Marum.

Politi på slump

Marum tenkte aldri på å bli politi.

- Jeg giftet meg veldig tidlig, og var 21 år gammel da deneldste ble født. Jeg var ferdig i Garden, og ville studere juss men fikk ikkestudielån på grunn av fars inntekt. Kona ville også studere, så jeg søkteopptak på Politiskolen. Alt gikk den gangen: Du hadde familie, hund, studiene,jobben - men jeg kunne nok ha fått en bedre jusskarakter.

Siden har Marum steget i gradene via forskjelligepolitikamre i Oslo, Skien, Sarpsborg, Østerdal, Romsdal og i Troms.

Da han tiltrådte i Trondheim i 1994, lovte Marum å redusererekrutteringen av ungdomskriminelle og bekjempe gjengkriminaliteten.

- Hells Angels eksisterer fremdeles, men vi greide vel åbremse en eksplosjon i kriminalitet. Vi klarte som første politi i landet å fåfellende dommer i menneskehandel. Når du kommer inn bak dokumentene og sermenneskeskjebnene, så er dette noe av den styggeste kriminaliteten som finnes.

Marum liker å konkurrere. Når han jogger, for eksempel,forsøker han å slå rekorden fra forrige gang. Og for å knuse sin 17 år yngrekone under joggeturene i Estenstadmarka, legger han inn det ekstra giret heltpå slutten av bakken.

- Jeg vil gjerne at vi skalvære best på politiarbeid, jegmå innrømme det. Best på alt, men det er et altfor idiotisk krav.

Få klarer å hamle opp med Marum på skytebanen. Han blepolitimester i feltrevolver for tre år siden. Birkebeineren begynte han å gå dahan ble 60.

Gir blomster

Tiden leger av og til sår, og noen ganger er det greit å siunnskyld, mener Marum.

- Politiet må daglig håndtere små og større krisesituasjonersom andre mennesker sjelden kommer opp i. Da kan det av og til gå galt. Jegsynes det er en viktig egenskap at vi evaluerer det vi har gjort, og beklagernår det er grunn til det. Det er faktisk ikke sjelden vi må gjøre det. Dahender det at jeg inviterer folk til kontoret og spanderer på blomster oglegger meg skikkelig flat. Det kommer alltid til å skje at vi tar feil. Vi bliraldri helt perfekte, selv om vi har en higen etter å være hundre prosent.

Operativ sjef

I et tilbakeblikk, kommer Marum på en episode fra da han varpolitimester i Troms. Det var tidlig på julekvelden. Situasjonen var at en mannskjøt vilt rundt seg fra et hus. Nabolaget var evakuert, og politiet haddetungt bevæpnet omringet huset. Situasjonen var fastlåst. Marum var holdtløpende orientert via telefon. Etter å ha koordinert seg med operativ uteleder,ringte Marum selv til mannen som var omringet. Meldingen fra politimesteren varnogenlunde slik: Hei det er politimesteren. Det er julekveld. Rundt huset ditter det en mengde politifolk som nå har familie og som sitter og venter på at deskal komme hjem til jul, men nå holder den jula på å bli ødelagt. Jeg foreslårderfor at du nå legger telefonrøret på bordet, løfter hendene tydelig overhodet, og går ut og møter politiet utenfor døra. Så skal jeg love at du fårhjelp. Mannen samtykket, og Marums kone som hele tiden hadde sittet stand-bye istua, meldte fra på sambandet til operativuteleder fremdriften, og at mannenkom ut.

- Selvsagt stikk i strid med alle retningslinjer for hvordanen slik sak skal løses. Men vi fikk en god og fredelig løsning. Tiltross for etutall av bevæpningsordrer, har det aldri gått galt, smiler Marum. Men sompolitimester vet du at hverdagen også vil gi tilbakeslag, det må man væreforberedt på å tåle, og man må være villig til å lære.

Jaktoppsyn og restorative justice

Høstlyset faller inn i murhuset på Singsaker, og Marum serfram til det nye livet. Han vet en ting helt sikkert; han blir værende iTrondheim.

- Pappa er død, men han skulle gjerne ha visst at jeg gjordeskaptrønder av meg. Han ble født i Verdal.

Som seniorrådgiver skal Marum legge nye strategiske planer.

- Jeg gleder megmasse. Jeg ønsker å være rådgiver innenfor det forebyggende, ikke minstRestorative Justice der jeg allerede er i gang. Dette må ikke bli bare etprosjekt i Trondheim, men i hele politidistriktet. I tillegg har jeg takket jatil et tilbud fra Statens naturoppsyn med å hjelpe til i uttaksnemnda fornaturoppsyn. Det er midt i blinken for meg. Men nå er det fullt fokus på det åvære politimester - i noen uker til.


CV:

Alder: 67

Familie: Gift, tre barn, fire barnebarn.

Utdanning: Politiskolen, juridisk embetseksamen, FBINational Academy, studerte US Federal Law ved universitetet i Virginia, og NATODefence College i Roma i 1995.

Karriere:Speiderleder, russeformann, skyting, fotball,orientering, kajakk, politisk ungdomsaktiv, Garden, Politiskolen i Oslo. Harjobbet ved Oslo, Skien, Sarpsborg,Østerdal, Romsdal, Troms og Trondheim politdistrikt.

Leser: Alt fra Hamsun til Harry Potter. Leste også WillyHauglis «Tøffe år», han har hatt det mye tøffere enn meg.

Lidenskap: Fjellet midtvinters.

Aktuell: Sier takk for seg som politimester i Trondheim tilnyttår etter 13 år som sjef.

Powered by Labrador CMS