Politistudentene Zacharia Ajjaji, Turid-Eline Kviseth og Khoa Lu gikk ut av Politihøgskolen våren 2013.

Tre politistudenter om framtiden

Politiforum spurte tre nyutdannete politistudenter om hva de tenker om skoletiden, drømmejobben og framtiden i etaten.

Publisert Sist oppdatert

Årets studentkull på Politihøgskolen var rekordstort, med 720 studenter fra tre forskjellige studiesteder.

Nå venter arbeidslivet for de nyutdannede - Politiforum har møtt en student fra hvert av studiestedene i Bodø, Stavern og Oslo for å høre hva de tenker om framtiden i politiet.

Navn: Khoa Lu (24)
Sivil status:
Ugift
Studiested:
Oslo og Kongsvinger (1. klasse)

Hvorfor vil du bli politi?
Det er det jeg alltid har hatt lyst til å bli. Politiyrket er et samfunnsviktig arbeid, med mange utfordrende og varierte arbeidsoppgaver.

Hvordan har du opplevd studietiden?
Jeg synes det har vært veldig bra, selv om det nok er noen forbedringspunkter. Det er jo litt forskjellige følelser rundt det en lærer på skolen. Men alt i alt er jeg storfornøyd, og føler jeg har lært nok til å kunne utføre vanlig ordenspatruljering.

Hva skal du gjøre nå - har du fått jobb?
Jeg har fått sommerjobb ved Moss politistasjon, der jeg hadde praksis. Der blir jeg til august. Nå for tiden er det vanskelig å få fast jobb, men det kommer etter hvert. Jeg er fortsatt ung, og stresser ikke med det! Framover blir det nok av ledige jobber, så jeg tror ikke det blir noe stort problem å få jobb på sikt.

Hva er drømmejobben din i politiet, og hvorfor?
Det er å være ute og drive forebyggende arbeid blant barn og ungdom. Hvis politiet skal ta tak i et problem, så må vi gjøre det så tidlig som mulig. Derfor er det fornuftig på lang sikt å drive med forebygging og jobbe med unge. Det er viktig for politiet å etablere tillit.

Navn: Turid-Eline Kviseth (28)
Sivil status:
Gift
Studiested:
Bodø

Hvorfor vil du bli politi?
Det er vel som for mange andre, at jeg har er ønske om å hjelpe til, og gjøre en forskjell for samfunnet og for enkeltpersoner. Det å bidra til å oppklare kriminalitet og drive forebyggende for ungdommer, er en stor motivasjon.

Hvordan har du opplevd studietiden?
Det har vært en personlig reise. Da jeg begynte, hadde jeg lite kunnskap om hva politiet er. I løpet av tre år har jeg fått et bedre bilde av hva politiet er, gjennom bredden i utdanningen, som går fra etikk til våpenbehandling og trening på skytebanen. Når alt settes sammen, blir det et veldig lærerikt studie.

Hva skal du gjøre nå - har du fått jobb?
Jeg har fått fast jobb i Salten politidistrikt, på Meløy lensmannskontor. Der begynner jeg den 15. juli, og det gleder jeg meg til!

Hva er drømmejobben din i politiet, og hvorfor?
Jeg har to drømmer som er ganske forskjellige. Jeg har bakgrunn fra ambulansetjenesten, og har derfor lyst til å jobbe som medic i UEH. Da kan jeg bidra med faglig kunnskap, sammen med politiets virkemidler. Det andre er å jobbe med etterforskning av organisert kriminalitet. Så får jeg se hvilken retning jeg tar. Først må jeg begynne å jobbe, og få litt erfaring, så får jeg kanskje et svar underveis?

Navn: Zacharia Ajjaji (26)
Sivil status:
Ugift
Studiested:
Stavern

Hvorfor vil du bli politi?
Jeg har lyst på en variert arbeidsdag, og å jobbe i nærmiljøet. Jeg vil jobbe med folk og for folk. Så er også spenningen i yrket tiltrekkende, som hos alle andre, i det å være med på å utvikle samfunnet og passe på barn og unge.

Hvordan vil du beskrive studietiden?
Det har vært utrolig lærerikt. Vi har vært gjennom mye. Gjennom utdanningen har vi forandret oss fra å komme helt blanke utenfra, til at vi nå er klare til å jobbe som politi. Så får vi ta til oss mer kompetanse gjennom jobben i etaten.

Hva skal du gjøre nå - har du fått jobb?
Jeg har fått sommerjobb i Telemark, men ikke fast jobb enda. Men jeg er optimist. Politiet er i forandring, så jeg tror det vil komme muligheter for alle som vil ha jobb. Spørsmålet er ikke om jeg får jobb, men når. For samfunnet har behov for flere politifolk.

Hva er drømmejobben din i politiet, og hvorfor?
Jeg har lyst til å starte i ordenstjeneste og jobbe med barn, ungdom og familier, vanlige mennesker. I dag er det drømmejobben. Så kan får jeg etter hvert tenke på om det er andre ting jeg ønsker å gjøre.

Khoa Lu, nyutdannet politistudent fra Politihøgskolen (PHS) i Oslo
Turid-Eline Kviseth, nyutdannet politistudent fra Politihøgskolen (PHS) i Bodø.
Zacharia Ajjaji, nyutdannet politistudent fra Politihøgskolen (PHS) i Stavern.
Powered by Labrador CMS