Slutter fordi kometansen min ikke blir utnyttet

Hun har blitt beskyldt for å være for ambisiøs og utålmodig.

Publisert Sist oppdatert

Hun har blitt beskyldt for å være for ambisiøs og utålmodig. Politiet har brukt hundretusenvis av kroner på å utdanne henne. Nå slutter en av landets politiets IKT-eksperter uten at arbeids­giver har gjort noe for å beholde henne.

Marit Gjerde har alltid sagt direkte hva hun mener. I 1998 gikk hun ut og sa at politiet burde patruljere på nett. Den gang ble hun møtt med stor skepsis. I dag er det umulig å ikke si at forslaget var genialt.

- Både ledere og kolleger mente jeg var stein, stokke gal. Jeg mener selv at ideen hadde noe for seg. Se hvor vi er i dag med tanke på barnepornografi og annen type kriminalitet som forgår på nettet, sier Marit Gjerde.

1. mars begynner hun i Ernst & Young for å lede satstingen på digital etter­forskning. Selv mener Gjerde at hennes nåværende arbeidsgiver, Politihøgskolen, ikke vet hva slags kompetanse hun besitter.

- Jeg slutter rett og slett fordi kompetansen min ikke blir utnyttet, sier Marit Gjerde, som mener det virker som om politiet ikke har en plan for å benytte utdanningen hennes.

Betalt utdannelse

Etter at Marit Gjerde startet i politiet i 1988, har hun tatt en lang rekke tilleggsutdannelse som er betalt og dekt av politiet. Derfor synes hun det er merkelig at Politihøgskolen ikke har gjort noe for å prøve å beholde henne.

- Jeg fortalte rektor (Hans Sverre Sjøvold, red. anmerk.) at jeg var blitt kontaktet av et rekrutteringsfirma ved­rørende flere jobber, og fikk beskjed om at vi kunne ta en prat hvis jeg fikk tilbud om jobb. Problemet er at det da er altfor sent. I slike situasjoner burde ledelsen være proaktiv i stedet for og kun forholde seg til formelle prosedyrer og regelverk. Hvis de ville beholdt meg og kompetansen min, burde de tatt et initiativ da jeg fortalte om at de hadde tatt kontakt. Jeg innrømmer at dette er frustrerende, sier Marit Gjerde, og legger til:

- Jeg er selvsagt takknemlig overfor Politihøgskolen for den kompetansen og utdannelsen de har gitt meg.

Marit Gjerde er i dag den eneste i politi-Norge som har en master­utdanning innenfor digital etterforskning. Utdannelsen er tatt i Dublin og betalt av Politihøgskolen.

Høsten 2008 lå Gjerde frem et notat til sin nærmeste leder, hvor hun viste til sju konkrete punkter for å forbedre og ut­vikle politiets satsing på digital etterforskning. Hun har ikke fått en eneste seriøs tilbakemelding. Det var i all hovedsak det som utløste at Gjerde valgte å søke seg vekk fra etaten.

Imponert

Gjerde innrømmer at hun er spent på overgangen fra politiet til det private næringslivet, men føler seg trygg på at hun har tatt en riktig avgjørelse.

- Jeg er imponert over ansettelses­prosessen i Ernst & Young. De virker proffe til fingerspissene og de har stor forståelse innenfor digital etterforskning. I politiet er det ofte sånn at hvis ledelsen ikke har kompetanse om det fagfeltet du jobber med, så prioriteres det ikke, sier Marit Gjerde og legger til:

- Min opplevelse er at det blir oppfattet som et «mystisk» og fordyrende ledd i etterforskningen, som mange helst vil unngå. I 2008 handler digital etterforskning om flere metoder og teknikker enn det politiet bruker. Dette kunne økt kval­iteten i all etterforskning og effektivisert bekjempelsen av kriminalitet betydelig. Mitt spørsmål er derfor - når skal politiet våkne og slutte å gå med ryggen inn i fremtiden?

Politihøgskolen ønsker ikke å si noe om saken og sier at de ikke kommen­terer enkeltsaker/enkeltpersoner og deres arbeidsforhold.

Powered by Labrador CMS