Denne UV-lampen gjør det mulig å avsløre falske førerkort på en enkel måte.

Slik avslører UP falske førerkort

Med enkel opplæring og en hendig UV-lampe, har Utrykningspolitiet (UP) avslørt mange falske førerkort.

Publisert Sist oppdatert

UV-lampen koster kun noen hundrelapper å kjøpe inn, men har vist seg å være et svært effektivt hjelpemiddel for å avsløre falske førerkort.

– Vi legger lampen på førerkortet og setter på forskjellige typer lys som gjør at vi ser de skjulte detaljene i førerkortet, sier politioverbetjent Espen Andreassen i UP.

Både hologram og mikroskrift som ikke er synlig for det blotte øye, blir fanget opp gjennom UV-lampen.

– På denne måten har vi tatt mange falske førerkort. Flere har vært produsert i utlandet. Det er veldig lett å bestille falske førerkort over nett, sier han.

UV-lampen har bidratt til å ta mange sjåfører.

– Ved hjelp av dette hjelpemiddelet har vi for eksempel tatt mange som kjører store vogntog uten å ha hverken lov eller erfaring til å kjøre dem. Vi tar alle typer sjåfører, men konsekvensen ved å ha vogntogsjåfører bak rattet med «kjøpt» kompetanse utgjør en stor risiko. Det gjør det også med bilførere men vogntog er noe litt annet.

UV-lampen har UP-mannskapene fått gjennom et godt samarbeid med Nasjonalt ID-senter (NID), som også har stått for opplæringen av mannskapene. Til daglig har patruljene tilgang til en brosjyre som beskriver bruken av UV-lampen.

– Det er et enkelt hjelpemiddel som gjør utrolig nytte. Samarbeidet med NID har vært suverent, understreker Andreassen.

Han sier det ikke finnes statistikk på hvor mange falske førerkort som har blitt beslaglagt gjennom bruk av UV-lamper.

– Men jeg har selv sett patruljer komme med store bunker med førerkort som de har tatt på denne måten, sier politioverbetjenten.

Politifolk kan få tak i UV-lampen gjennom nettbutikken til Politiets Fellestjenester (PFT).

Powered by Labrador CMS