Politiets Fellesforbund mener det er viktig å understreke viktigheten av egensikkerheten til polititjenestemann og sikkerheten til publikum. Sigve Bolstad mener det i utgangspunktet skal være umulig å avfyre et hylstret våpen.

PF: Hylsteret må være sikkert

Politiets fellesforbund sier at hylsteret politiet bruker må ivareta egensikkerheten til politiet og sikkerheten til publikum - kombinert med responsevnen.

Publisert Sist oppdatert

At politiet går med det som beskrives som et «usikret våpen» har fått det til å gå en kule varmt på sosiale medier de siste dagene. Det stilles spørsmålstegn ved våpenet, hylsteret og rutiner, samt hvilke sikkerhetsmessige utfordringer dette byr på.

Spørsmålet om politiets våpen og hvordan dette bæres har kommet opp etter at det gikk av et skudd da en mann hoppet over skranken på politistasjonen i Stavanger og angrep en politimann.

Leder i Politiets fellesforbund (PF) Sigve Bolstad mener at hendelsen i Stavanger reiser spørsmål som er viktige å diskutere:

– Først og fremst vil jeg understreke viktigheten av egensikkerheten til polititjenestemann og sikkerheten til publikum. Det skal i utgangspunktet være umulig å avfyre et hylstret våpen, sier Bolstad.

Til Politiforum sa produktleder Våpen og ammunisjon Tom Saghei hos Politiets fellestjenester at dette er ett av skal-kravene til hylsteret - at det skal være umulig å ta avtrekk. I tillegg skal avtrekkerbøylen være tildekket i hylsteret.

Forbundslederen sier han ønsker å roser de som har vært involvert i situasjonen i Stavanger for innsatsen i en meget krevende situasjon:

– Den viser hvor uforutsigbar politihverdagen kan være.

Etter at det først ble uttalt at det var umulig å avfyre politiets tjenestepistol mens det var hylstret i politiets standardhylster, fikk Politiforum bekreftet fra polititjenestemenn og -kvinner at dette var fult mulig.

Politiforum har også gjennomført en test for å se om vi fikk det til og om vi kunne avdekke hva det var som gjorde det mulig.

LES MER: Politiforum tester politihylsteret

Responstid

Forbundsleder Bolstad mener det i tillegg til sikkerhetsaspektet er viktig at responstiden blir ivaretatt:

– Våpenet må, samtidig som det er sikkert, være lettest mulig tilgjengelig når situasjonen krever det. Spørsmålet blir hvordan vi best mulig kan kombinere de to tingene: sikkerhet og responstid, sier Bolstad

– God opplæring, rask responstid og et stort fokus på sikkerhet har vært PF sitt standpunkt i våpendebatten, og disse poengene står like sterkt nå som før.

Spørsmålet om hvordan sikkerhet og responstid kan kombineres er et tema som Bolstad mener at hører naturlig hjemme i en diskusjon i hovedarbeidsmiljøutvalget (HAMU), hvor han sier at det kommer til å bli tatt opp.

Kule i kammeret

I dag går politiet med ladd våpen. Det betyr at magasin er satt i våpenet, og det er tatt ladegrep - slik at det er en patron i kammeret. Våpenet er halvladd når magasinet er satt i - men uten patron i kammeret.

– Hva tenker du om halvladd våpen?

– Responstid har vært et av hovedargumentene til PF i spørsmålet om politiet skal bevæpnes. Til nå har det betydd ladd våpen i et sikkert hylster, sier Bolstad.

Han mener at politiet ikke bør endre på rutinene som er trent og sitter i ryggmargen.

– Hvis man skal endre på drillen er det mange ting som må endres – det krever en skikkelig gjennomgang og en konkret gjennomføringsplan, sier Bolstad.

Forbundsleder Sigve Bolstad i PF.
Powered by Labrador CMS