Har ikke vært et kjent hylster-problem

I Stavanger greide en mann å stikke fingeren ned i pistolhylsteret til en politimann - noe som førte til at våpenet ble avfyrt. PFT ønsker å se nærmere på det konkrete hylsteret.

Publisert Sist oppdatert

Etter episoden i Stavanger, da en mann hoppet over skranken på politistasjonen, angrep en politimann og det gikk av et skudd, har mange innad i politiet og i samfunnet ellers ment mye om politiets tjenestevåpen og hylsteret det bæres i.

Etter det Politiforum kjenner til, greier noen politifolk å stikke en finger ned i hylsteret.

Politiets fellestjenester (PFT) er politiets nasjonale kompetanse- og servicesenter innenfor blant annet materiell. De leverer, og tester, politiets hylstre:

– Ett av våre skal-krav er at avtrekkerbøylen skal være tildekket i hylsteret og at det skal ikke skal være mulig å ta avtrekk når våpenet er hylstret, sier Tom Saghei, produktleder Våpen og ammunisjon hos PFT.

– Når det er sagt så er alt mulig om du går inn for det. Men slik jeg forstår det, har du marginene mot deg om du i en slåsskamplignende situasjon prøver å stikke fingeren i hylsteret med dette formålet.

Vil se nærmere på hylsteret

Saghei har ikke har fått snakket med de involverte i Stavanger ennå og utaler seg på et generelt grunnlag om spesifikasjonene til hylsteret.

– Vi skal be om å få tilsendt hylsteret fra Stavanger for å undersøke hva som kan være årsaken til vådeskuddet, sier Saghei.

Saghei sier at i utgangspunktet skal bøylen, som tas over for å sikre våpenet fra å bli tatt ut av hylsteret, hindre avtrekk ved å blokkere hanen. I tillegg er avtrekkeren tildekket når pistolen er i hylsteret.

Han sier det er mange årsaker som kan være med på å komprimere sikkerhetsfunksjonen til hylsteret:

– Eksempler på hvorfor enkelte nå får til å gjøre avtrekk med hylstret våpen er at gamle, slitte hylstre kan være mykere enn nye, og feiljustering av hvor tett hylsteret sitter rundt våpenet er, forklarer Saghei.

Selv greier han å få inn en finger i sitt eget hylster, men han får ikke lagt press på avtrekkermekanismen.

Pistolen uten «sikring»

Til Dagbladet sier seksjonssjef Eirik Rosø ved avdeling for etter- og videreutdanning ved Politihøgskolen:

– Meg bekjent har det ikke skjedd. Etter instruksen skal våpenet være sikret. Først må pistolen avsikres med en fingerbevegelse før avtrekk, sier Rosø på generelt grunnlag.

Politiets tjenestevåpen er Heckler & Koch (HK) P30L, der L stor for langt løp. Denne modellen leveres ikke med utvendig sikring, det gjør heller ikke Forsvarets Glock 17 (P-80). I brukermanualen fra HK står det at våpenet kan leveres med dette valget, men vil da kjennetegnes med en S i navnet, eksempelvis P30LS.

P30-serien leveres med fem såkalte fallsikringer. Disse skal hindre at våpenet går av uten at avtrekkerbøylen trekkes med intensjon om å løsne skudd.

Ny anbudsrunde til høsten

Etter innføringen av pistolen som tjenestevåpen i 2007 har det vært to anskaffelsesrunder av nye hylstre. I den første runden var det flere forskjellige leverandører involvert i prosessen, og erfarne instruktører og operatører fra blant annet Beredskapstroppen, IP3-tjenestemenn og spanere fra spesielle operasjoner (SO) var med i testgruppen.

Saghei forteller at det i rapportene etter testing aldri har blitt kommentert at det er mulig å ta avtrekk når våpenet er hylstret.

Det taktiske standardhylsteret til politiet er levert av Safariland. Til høsten er det en ny anbudsutlysning.

Powered by Labrador CMS