Karl Karlsson er lokallagsleder i Troms og ante ugler i mosen da han leste om hva ansatte hadde krav på i regelverket.

Oppdaget feil i lønna – tror flere politiansatte kan ha krav på etterbetaling

Tillitsvalgt Karl Karlsson ante at noe var feil i arbeidsplanene. To og et halvt år senere fikk de ansatte 420.000 kroner ekstra utbetalt.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren 2013: Leder i Politiets Fellesforbund i Troms, Karl Karlsson, leser gjennom Hovedtariffavtalen i staten. Han stopper opp ved tredje ledd i paragraf 7.3, en sikringsbestemmelse som sier at arbeidstakere som jobber regelmessig på søndager og helgedager ikke skal ha netto arbeidstid over 35,5 timer i uka. Jobber de mer, har de rett på overtidsbetaling.

Karlsson aner at noen av de ansatte i distriktet som jobber 37,5 timers arbeidsuker kan falle inn under paragrafen. I så fall mangler de overtidsbetaling for de ekstra timene de har jobbet.

Julen 2015, to og et halv år senere: En rekke ansatte i distriktet får etterbetalt til sammen 420.000 kroner.

Tror på mørketall

Karl Karlsson er glad i avtaleverk og satt blant annet i forhandlingsutvalget i PF som forhandlet politiets nye arbeidstidsbestemmelser. Han sier det kan være vanskelig å holde orden på arbeidsplanene når folk går på flere ulike planer.

– Vi har en del ansatte som for eksempel jobber dagtid på krimmen, men i tillegg går på andre planer hver tredje helg på for eksempel operasjonssentralen eller ordensavdelingen. Da jobber de i realiteten for mye hvis de jobber mer enn 35,5 timer, sier Karl Karlsson.

Etter brevrunder mellom han, distriktet og Politidirektoratet, kom de til slutt fram at Karlsson hadde rett. Det tok to og et halvt år å tolke reglene, diskutere med arbeidsgiver og å sørge for at utbetalingene ble et faktum.

– Du har de som jobber hver tredje helg og som klart faller innenfor paragrafen, men så har du også de som jobber et par kvelder i uka i den vanlige jobben sin. De kan havne inn under paragrafen hvis de bare jobber hver sjette helg, forklarer Karlsson, som tror det kan være mange i politiet som har rett på mer utbetalt uten at de vet det.

– I ettertid har flere arbeidstakere i andre distrikter vært i kontakt med meg og flere har også fått utbetalt overtid. Jeg er sikker på at det finnes mørketall, sier lokallagslederen.

Fikk titusener: – Fort gjort når systemet svikter

De ansatte i Troms har fått utbetalt alt fra en tusenlapp til flere titusener. Totalt fikk 18 ansatte på stasjonen og 10 ansatte på forvaltning etterbetalt penger.

Renate Jensen, grensekontrollør i Tromsø, fikk rundt 55.000 kroner før skatt.

– Det blir en del mindre når skatten trekkes fra, men det er veldig fint at man fikk rydda opp. Det er fort gjort å gå glipp av det når systemet svikter og man ikke kjenner reglene ordentlig. Det kan være vanskelig som ansatt å mase på ledelsen, og da er det fint at fagforeninga kan se på sånt. Karl Karlsson er dyktig på dette området, forteller hun til Politiforum.

Jensen oppdaget ved en tilfeldighet at hun kunne ha rett på mer lønn.

– Jeg overhørte på et møte at noen diskuterte om ansatte hadde jobba for mye på andre avdelinger. Jeg tenkte at det gjorde kanskje jeg også. Det var en lang prosess fra vi hørte det til vi visste om vi skulle få noe. Det ble hevda at vi hadde jobba riktig og andre for lite, men til slutt gikk distriktet gjennom alle arbeidsplanene og fant ut av det. Det ble en god bonus, forteller hun.

Karlsson er fornøyd med å kunne bidra til en hyggelig førjulsbeskjed.

– Det var mange som ikke hadde vært klar over det. Plutselig fikk de noen tusen kroner ekstra på julelønna. De spurte hva det var, og vi kunne si at det var dette vi i lokallaget hadde jobba med, sier Karlsson.

Powered by Labrador CMS