OLSENBANDEN-INSPIRERT: Lagnavnet «Duadua» kommer fra Olsenbanden. Der heier Duadua-pikene på guttene og støtter dem, slik politistudentene i Stavern støtter en medstudent som er rammet av kreft.

Løp for medstudenter og kreftsaken

Tredjeårsstudentene ved Politihøgskolen i Stavern har mistet en studiekamerat til kreft – og opplever nå at en annen kjemper samme kamp. Forrige uke løp de en 24-timersstafett for kreftsaken.

Publisert Sist oppdatert

«Stafett for livet» er en stafett i regi av Kreftforeningen – og skal symbolisere kampen kreftsyke kjemper hver eneste dag.

Elevene som går siste året ved Politihøgskolen (PHS) i Stavern, har tidligere mistet en studiekamerat til kreft, og for øyeblikket kjemper studenten Mathilde fra samme kull samme kamp mot hjernesvulst.

Fra lørdag til søndag forrige uke var studenter og lærere derfor med på en 24 timer lang stafett i Badeparken i Sandefjord, én av ti slike stafetter som Kreftforeningen arrangerer i år.

GOD STEMNING: PHS-studentene hadde eget telt der de blant annet solgte lodd til inntekt for Kreftforeningen.

– Vi mistet en medstudent da vi gikk i B2, og noen uker før sommeren fikk venninnen vår beskjeden om hjernesvulst. Jeg var med på «Stafett for livet» i fjor, så jeg spurte noen i gjengen til Mathilde om vi skulle delta nå. Derfra engasjerte vi flere i B3-kullet, og i helgen var vi 50 stykker som var med og løp, blant dem tre lærere. Alle er berørte av det som har skjedd, og mange har også familiemedlemmer eller venner som er rammet av kreft, forteller PHS-student Heidi Andrea Hauknes (24) om bakgrunnen for stafettdeltakelsen.

40.000 kroner

Mathilde går for tiden gjennom behandling og har derfor ikke mulighet til å være på skolen. Stafettdeltakelsen ble en fin anledning for henne til å se igjen studiekameratene sine, og hun gikk selv mange stafettrunder på banen i Badeparken.

– Det var et utrolig bra arrangement – og det var så hyggelig å komme dit og møte alle sammen. Jeg synes det er kjempefint at så mange tok seg tid til å komme innom, ta på seg en t-skjorte og løpe noen mil, sier hun.

I tillegg til å løpe for kreftsaken, har gjengen fra PHS i Stavern samlet inn rett over 40.000 kroner til Kreftforeningen.

– Pengene som er samlet inn går til kreftforskning, og det var viktig for oss å få frem hvor viktig denne forskningen er. Vi startet med et mål på 10.000 kroner, og der og da tenkte jeg at det kanskje var litt for ambisiøst. Og så endte vi opp med fire ganger så mye. Det er helt utrolig, sier Mathilde.

– Vise at vi bryr oss

Hun håper hun kan være tilbake på PHS neste høst, men synes det er kjipt at hun ikke får fullført sammen med studentene hun startet med. Hauknes forteller om et tomrom på skolen, og at man merker at to mangler.

De stilte opp så mannsterke, og var så lojale mot hverandre. Et enestående lag som imponerte meg mektig.

Steinar Reppesgård, stafettleder, «Stafett for livet» Sandefjord

– Man tenker mye på det som har skjedd. Og det er vanskelig å vite at man ikke kan gjøre så mye. Samtidig er et slikt arrangement en mulighet til å allikevel gjøre noe – vi kan vise at vi bryr oss, sier initiativtakeren.

Akkurat det setter Mathilde stor pris på.

– I starten, da jeg fikk vite at jeg hadde kreft, følte jeg meg veldig alene i situasjonene. Det var så fjernt for alle og ingen som helt skjønte alvoret. Med tiden har jeg følt meg mye mindre alene. Og det er jo begrenset hva folk rundt meg kan gjøre. De kan ikke kurere meg, men å ta initiativ til et slikt arrangement og stille opp, det betyr mye, forteller hun.

Ble lagt merke til

Stafettlaget, med navnet «Duadua», har fått mange positive tilbakemeldinger. Stafettlederen i Sandefjord, Steinar Reppesgård, la godt merke til laget i de gule t-skjortene.

– Jeg tok med meg generalsekretæren i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, bort til dette «Duadua»-laget, og jeg var så fascinert over den sterke historien de kunne fortelle – med én studiekamerat som har gått bort og én som er syk, i samme kull, sier Reppesgård.

Spesielt lot han seg imponere over lagånden PHS-laget viste da de løp midt på natten.

– Da løp de to, tre og fire sammen. De stilte opp så mannsterke, og var så lojale mot hverandre. Et enestående lag som imponerte meg mektig, sier Reppesgård.

1569 runder

Til sammen var det 2142 registrerte deltakere i Sandefjord, i tillegg til mange andre besøkende. Politiet i Sandefjord var blant dem som kom innom – og hadde med seg kaffe og tepper til laget fra PHS i Stavern.

53.400 runder på 660 meter ble gjennomført i løpet av den 24 timer lange stafetten, hvor deltakerne ikke gikk eller løp mot hverandre, men med hverandre. Selv gjennomførte politistudentene og -lærerne 1569 runder.

– Det var et kjempehyggelig døgn med mange gode venner, og 24 timer som gikk veldig fort, sier Hauknes.

Powered by Labrador CMS