Seleksjonen før livvaktudanningen starter for fullt er inne i siste fase på PHS på Kongsvinger. Studentene er gjennom harde prøvelser.

– Ikke akkurat lavkonjunktur for livvakttjenester

Når framtidige norske livvakter i disse dager velges ut på Kongsvinger, følger svenske kolleger nøye med. De vet altfor godt hvor stort behovet for livvakter kan være.

Publisert Sist oppdatert

– Behovet for livvakter har vokst. Vi er dobbelt så mange i dag som før. Etter Anna Lindh skjedde det en overgang i Sverige.

Jeff Oberg ved den svenske livvakttjenesten, Personskyddsenheten i Säkerhetspolisen (Säpo), sikter til drapet på den svenske utenriksministeren i 2003. I sola på Kongsvinger speider han utover gruppen med norske politifolk som er inne til seleksjon for å kunne bli livvakter for PST eller Den kongelige politieskorte (DKP).

Oberg og tre andre kolleger fra svenske Säpo er på besøk for å se om de kan plukke med seg nye elementer til høstens rekruttering av nye livvakter i Sverige.

– I fjor vi var opptatt med et supervalgår med valg til Europaparlamentet, Riksdagen og landsting og kommunestyrer. Da hadde vi ikke utdanning av nye livvakter, og det gjør at behovet er enda større nå. Vi har gjort plass til flere enn de 12-16 som pleier å gå gjennom livvaktutdanningen, forteller Oberg til Politiforum.

– Har nok jobb i mange år

Når Personskyddsenheten nå er i Norge for å se på den norske seleksjonen, er det en del av et samarbeid der landenes livvakttjenester lærer av hverandre.

– Vi ser etter små detaljer som kan gjøre oss bedre i rekrutteringen av de riktige personene. Og vi ser etter utbytte innen ulike spesifikke områder, som kjøring, nærkamp og våpen. Vi ser også på hvordan psykologer brukes på veien mot å få fram de rette kandidatene, forklarer Oberg.

Behovet er nemlig stort i dag og det kommer ikke til å endre seg, tror han.

– Utviklingen i verden gjør at det ikke er lavkonjunktur for beskyttelse av personer. Vi ser hva som har skjedd i Paris og i København. Vi har nok jobb en stund til, slår Oberg fast.

Samme situasjon i Norden

Delegasjonen fra den svenske Personskyddsenheten er supplert med to psykologer. Svenskene deler behovet det norske politiet har for nye, kvalifiserte søkere til livvakttjenesten.

– Og vi har behov for flere kvinner, sier Oberg.

Morten Skaarnes, kursleder for livvaktudanningen, forteller at også de har vært i Sverige og Danmark for å hente kunnskap tidligere.

– Vi var i Sverige senest for to år siden. Vi hentet noe hit, nå er de her for å hente noe tilbake til seg. Danskene har også vært her. I tillegg har vi kontakt med andre land som England og Nederland.

– Er situasjonen lik i de ulike landene?

– I Norden er mye likt. I Sverige, Danmark og Norden foregår mye av den samme utdanningen.

Jeff Oberg og Stefan Hagström fra Säpo følger med på seleksjonen av livvakter.
De to svenske livvaktinstruktørene og leder for den norske livvaktutdanningen Morten Skaarnes (i midten) samarbeider for å finne folk som kan ivareta sikkerheten til personer i norden.
Powered by Labrador CMS