Formsvikt eller formtopp?

Er kiloene flere? Har kondisen tatt langfri? Nå skal den fysiske formen på det aller første PHS-kullet i 1995 testes på nytt.

Publisert Sist oppdatert

– De som ga alt i 1995, må gi alt nå også, sier førstelektor Pål Lagestad ved PHS i Bodø.

Han sitter på bakgrunnsmaterialet fra det første kullet som ble uteksaminert i 1995. Det ser bra ut. Men ser det bra ut i 2011?

I ilden

– Jeg har jo en mistanke om at formkurven peker nedover, men dette gjenstår jo å se. Jeg får tilbakemeldinger fra PHS-studenter i praksis om at det ikke alltid er en treningskultur i politietaten. Det vi ser, er at studenter som begynner og som går ut av PHS, er i god form. Hvordan det går i etaten, er noe annet, sier Lagestad til Politiforum.

De 247 politistudentene som fortsatt er i politiets tjeneste og som gjennomførte grunnutdanning i 1992-1995 skal altså i ilden. Så nå, 16 år etter, skal politifolkene løpe 3000 meter, legge seg i benken og pumpe jern, teste spensten i stille lengde og heve kroppen i bom.

Tungt

Ledere av de lokale politiidrettslagene vil sammen med praksisansvarlige kunne være ressurspersoner for gjennomføring av de fysiske testene. Også Norges Politiidrettsforbund deltar, sier Lagestad.

Ettersom arbeidet kan være noe tungt (!) blir det lovet sponsorgaver til uttrekning til de som deltar. Det er viktig at mange deltar - og at de gir alt. Ellers blir ikke studien tilstrekkelig.

Lagestad sier det er viktig å motivere politifolkene, fordi høy deltakelse og høy innsats gir det beste sammenligningsgrunnlaget. De fysiske testene starter i mars og skal være ferdige ved utgangen av april. I juni vil sluttrapporten foreligge.

Krav

Flere politioperative har etterlyst fysiske tester. Senest i august i fjor skrev Politiforum om et bekymringsfullt fysisk forfall i politietaten. Brannvesenet, Forsvaret og ambulansetjenesten tester sitt personell mer enn politiet gjør - i politiet lar man kiloene komme og kondisen fare.

UEH og Delta trener heldigvis mer enn vanlig innsatspersonell.

– Denne studien kan i beste fall ende opp med organisert trening i arbeidstiden for operative politifolk, hvis vi finner at dette er veien å gå, tror Lagestad.

Også 2005-kullets treningsaktivitet skal testes i Lagestads studie. Av de 360 studentene som gikk ut i 2008 og som jobber i politiet, skal PHS finne ut hvilke faktorer som bidrar til å fremme og hemme fysisk trening ute i etaten.

Powered by Labrador CMS