Fingerspitzgefühl og musikalitet?

Politiets Utlendingsenhet «opptrådte uten fingerspitzgefühl og musikalitet» under pågripelsen av Madina Salamova, mente Borgarting lagmannsrett.

Publisert Sist oppdatert

Det var flere som måtte slå opp i ordbøkene for å finne ut hva slags type pågripelser politiet skal gjennomføre ved å inkludere musikalitet idem.

Samlet sett er Salamova-saken den største enkeltsaken PU har hatt siden opprettelsen. Størst, fordi mediene gjorde den så stor. Og spesielt vanskelig, fordi mediene gjorde den vanskelig.

- Dette er ingen vanskelig sak for oss, sa PU umiddelbart etter pågripelsen.

Det var en av mange slike saker. Men slik ble den ikke lagt frem. Målet var - som vanlig er i slike saker - å få en rask utsendelse og å unngå at ulovlige innvandrere skal sitte unødvendig lenge på utlendingsinternatet.

Nå slapp Salamova dette, men fikk en ubehagelig, daglig meldeplikt i stedet. Bygningen som huser leiligheten til Klassekampen-kjæresten hennes ble beleiret av mediene inntil hjemsendelsen kunne foretas. Slik kunne vi følge hennes daglige skritt og taxitur fra huset til PU - som også var beleiret.

- Det skjer ingenting her, kunne TV2 rapportere klokken halv åtte den dagen Salamova skulle sendes ut.

Det er alltid spesielt å høre en journalist rapportere direkte at det ikke skjer noe der vedkommende befinner seg. Vi var nok flere som følte oss ukomfortable akkurat da.

I denne saken ville det vært svært nyttig om medienes rolle ble gransket. Medier er jo selv flinke til å be om gransking når noe kan ha gått galt ellers i samfunnet.

Var det særlig klokt av Ny Tid å kåre Salamova til «Årets Nordmann»? Er det helt uproblematisk at Teknisk Ukeblad tilbyr henne journaliststilling i all offentlighet? Hva med andre potensielle søkere til spesialiststillingen? Og hva gjør Klassekampen etter at en av deres egne journalister ble samboer med henne?

Etter vårt syn sviktet mediene sin rolle i denne saken. Det avgjørende nå må være om mediene selv bare skal dysse sviket ned, eller om de er villige til å ta debatten. Kjenner vi dem rett, feies selvkritikk effektivt under teppet.

Avtroppende VG-redaktør Bernt Olufsen har gått lengst i å erkjenne svikt. Nationen og Finansavisen har kritisert sine kolleger. I Klassekampen skrev Mimir Kristjansson at det ikke alltid er slik at den voldsomme patosen som bygges rundt «folkeviljen» stikker like dypt i folket som den gjør i enkelte avisredaksjoner.

Det er på tide at noen etterspør hvor medienes fingerspitzgefühl og musikalitet var i denne saken. Retten gjør det neppe.

Korrupt etat

Med gjeldskrise i flere EU-land frykter EuroCOP økt korrupsjon i europeisk politi etter dramatiske lønnskutt. I Latvia skjøt og drepte fire desperate politifolk en kollega, og skadet to andre, mens de ranet et kasino. Selv med finanskrise bør stater tenke seg meget grundig om før de går løs på politifolks lønn med øks.

Powered by Labrador CMS