Dette bildet ble sendt ut på e-post og åpnet på en Ipad. Det førte til rask pågripelse.

Fikk bilde på nettbrett – pågrep tyv minutter senere

Dette bildet ble sendt ut i politiet i Larvik og kom opp på et nettbrett i en av bilene. Få minutter senere var tyven pågrepet. Men det var litt flaks, innrømmer politimannen.

Publisert Sist oppdatert

I går skrev Politiforum om nettbrettene politiet fikk av Justis- og beredskapsdepartementet, som flere steder har ligget i pappesker fram til nå.

Andre steder har imidlertid har nettbrett vært i drift i bilene en stund allerede. Ett eksempel er Vestfold, der politiet har hatt Ipad i bilene siden i vår.

Mandag denne uken førte det til at en tyv ble pågrepet og varetektsfengslet i løpet av få minutter.

Et skritt fram

– Vi satt i bilen og kollegaen hadde Ipaden på fanget. Han åpnet en e-post med overvåkningsbilder av en person med en stjålet sekk på togstasjonen. Da svingte vi rundt hjørnet til kjøpesenteret, og gjenkjente personen der, forteller Christina Skautvedt, en av betjentene ved ordensseksjonen i Larvik som var på patrulje.

Slik ser nettbrettet i bilene til Oslo-politiet ut. Foto: Innsatsgruppen lommetyveri.

Dermed ble tyven, som senere innrømmet forholdene i avhør og ble varetektsfengslet, pågrepet i løpet av minutter.

Skautvedt har vært ute i fødselspermisjoner i en lengre periode, og derfor er nettbrett i bilen nytt for henne. Hun er imponert.

– Jeg synes det er et langt skritt fram! Det virker som et kjempehjelpemiddel, sier Skautvedt.

– Det var litt tilfeldig

Steffen Halvorsen, makkeren til Skautvedt, var betjenten som mottok e-posten på nettbrettet. Han var glad de fikk pågrepet tyven, men innrømmer at det var ganske tilfeldig at han åpnet bildet fra e-posten på riktig tidspunkt.

– Vi får ofte slike bilder på e-post. Det var nok ganske tilfeldig at jeg åpnet e-posten som hadde kommet for bare to minutter siden og kjente igjen personen, innrømmer Halvorsen.

Han sier at nettbrettet kan være et fint hjelpemiddel når det kombineres med lokal kunnskap.

– Jeg kjente igjen personen fordi jeg visste om personen fra før. Nettbrettet er nyttig hvis man har lokalt politi som kjenner området man jobber i, mener Halvorsen.

Halvorsen har nemlig brukt Ipad siden det kom i bilene i vår. Han ser potensialet, men er foreløpig ikke helt overbevist over bruken.

– Ipad er på vei inn mer og mer, men det kan gå litt tregt og være vanskelig å bruke. Det skaper litt frustrasjon når man kastes ut av systemet og må logge inn på nytt. Jeg synes ikke det er et optimalt verktøy ennå, forteller Halvorsen.

Har hatt Ipad siden januar

Også andre steder har Ipadene vært i bruk lenge. Nettbrettene er for eksempel et nyttig verktøy for Innsatsgruppe lommetyveri i Oslo politidistrikt. I Rogaland var de første av nettbrettene som ble sendt ut i desember, i bruk etter en måned.

– I Stavanger startet vi i januar. Da var rundt 20 av de 50 nettbrettene distriktet fikk ute i bilene. Resten kom etter i mai og juni, forteller Erik Hagen.

Han er superbruker for nettbrettene i Rogaland politidistrikt og lokal prosjektleder for "Politiarbeid på stedet".

– Nettbrettene ble rullet ut i bilene uten det sentrale styringssystemet som Politidirektoratet har fått på plass i løpet av året. Dette har blitt installert på nettbrettene i ettertid, forklarer Hagen.

Han mener bruken av nettbrettene har hatt flere positive effekter.

– Vi gjør flere søk selv i registrene, og det avlaster operasjonssentralene og frigjør plass på sambandet. I tillegg kan vi lese oppdrag og få oversikt, slik at vi kan prioritere bedre fra bilene. Vi kan få bekreftet identiteter, vitner kan se gjennom avhørene på stedet og komme med rettelser, og vi slipper føre ting to ganger når vi kan skrive det rett inn i systemet, ramser Hagen opp.

– Det gjør at vi kan være mer ute, men det krever jo også en viss tilvenning. Politifolk må huske at det er mulig og det krever en omstilling.

Håper på enkle apper

Politidirektoratet har blant annet opprettet en egen App-butikk, som inneholder flere kart-apper og oppslagsverk, samt appen Agent 5.0 som muliggjør sanntidssøk i flere registre på en gang.

App-butikken er imidlertid ikke noe Politibetjent Halvorsen i Larvik har sett noe av ennå.

– Foreløpig må vi inn og ut av flere registre. Hadde nettbrettene blitt oppdatert sånn at vi hadde fått enkle apper hadde det vært flott. Det hadde vært mer brukervennlig. Man må huske at det både er unge og eldre politifolk som skal bruke nettbrettene, mener Halvorsen.

Den våkne politimannen som sammen med kollegaene sørget for at sekketyven i Larvik ble pågrepet på kort tid, håper på at nettbrettene kan bli et godt hjelpemiddel.

– Kanskje kan man fortsette å bruke nettbrettene til å få opp bilder? Blir funksjonaliteten bra kan det være til god hjelp, avslutter Halvorsen.

nettbrett oslo
Powered by Labrador CMS