Narkotikahunden Sonny ved Romeriks politidistrikt.

Er dette Norges eldste politihund?

Narkotikahunden Sonny (12 ½) snuser fortsatt fram hasj og amfetamin for Romerike politidistrikt. – God seniorpolitikk, humrer matmor og hundefører Anette Elseth.

Publisert Sist oppdatert

I januar ble veteranhunden regodkjent for nok et år som narkotikahund, etter at veterinæren rett før jul konkluderte med at Sonny var helsemessig skikket for tjeneste. At han nå nærmer seg den anselige hundealderen 13 år - tilsvarende mer enn 80 menneskeår - er ingen hindring for å gjøre en god jobb.

– I fjor gjennomførte Sonny 93 søk, klart flest av narkohundene her. Det resulterte i 14 pågrepne, forteller hundefører Elseth.

Politibetjenten synes det er flott at Sonny fortsatt er i full jobb, selv om han for lengst har passert pensjonsalderen.

– Jeg mener dette er god seniorpolitikk. Før var grensen for tjenestehunder satt til 10 år, uten individuell vurdering. Jeg tror nok mange hunder har blitt pensjonert tidligere enn de måtte. At vi nå har gått bort fra den absolutte grensen på ti år, tror jeg er fornuftig. Men det betinger selvsagt at det ikke drives rovdrift på hundene, understreker hun.

Slange bet snuten

Noen fødselsattest for Sonny har ikke Elseth, men den engelske springer spanielen ble i sin tid importert av Politihøgskolen fra England, og kjøpt inn av Romerike politidistrikt. I kontrakten er fødselsdatoen 3. august 2000 oppgitt.

Meningen var at Sonny skulle bli bombehund på Gardermoen, men når denne stillingen ble overført til Oslo politidistrikt, ønsket ikke Sonnys daværende hundefører å følge med.

– Siden jeg da var på leting etter en egnet hund, og Sonny var på leting etter en egnet hundefører, ble det til at vi forsøkte oss som ekvipasje, sier Elseth.

Og slik ble det. Dette var i 2003, og året etter ble Sonny godkjent som narkotikahund. Siden har han snust fram mer enn sin egen vekt i narkotika, og bidratt til å forsure tilværelsen for kriminelle i narkomiljøet på Romerike.

– Det meste han har funnet på ett søk, var 6,5 kilo amfetamin og to ladde våpen. Ellers har det gått jevnt og trutt, sier hundeføreren.

Selv om det å snuse etter narkotika ikke er det tøffeste hundelivet i etaten, så har også Sonny opplevd dramatiske situasjoner.

– En gang skulle han søke etter narkotika i et terrarium (beholder for oppbevaring av reptiler, journ. anm.). Mattilsynet sa de hadde hentet slangen som bodde der, men det viste seg å være feil. Da kom Sonny løpende ut med en slange bitt fast i snuten! Det ble litt oppstyr, men heldigvis var det en kvelerslange som ikke var giftig. Kanskje også narkohunder burde hatt risikotillegg!

En epoke er slutt

Elseth tror at det kan være en fordel at narkohunder har noen år på baken, og dermed også får mer erfaring.

– Å ja. Jo eldre hunden er, jo flere ulike steder og miljøer får den trent i. Jeg tør nok påstå at de fleste narkohunder er best når de er sju-åtte år gamle. Da har de fått erfaring nok, og ikke begynt å få skader enda.

Med unntak av slangebittet og et par tenner mindre, har Sonny sluppet unna skader. Selv om han ikke får lov til å hoppe inn og ut av patruljebilen, så spretter pensjonisten lekent rundt utenfor politihuset i Lillestrøm.

Men leken til tross, med sine 12 ½ år har Sonny nådd toppen i sin karriere som narkohund, som den definitivt eldste hunden i Romerike politidistrikt. Hundefører Elseth tror heller ikke det finnes eldre, aktive tjenestehunder.

– Da grensen på 10 år ble opphevet, var Sonny tett opptil den alderen. Så det kan jo hende det kommer andre hunder som blir eldre. Men så vidt jeg vet er Sonny den eldste i landet i dag.

At Sonny er av en relativt liten hunderase, bidrar også til at han holder ut lenger. Det er ikke utenkelig at engelske springer spaniel-hunder kan leve til de blir 15-16 år gamle, sier Elseth. Men Sonny kommer ikke til å forbli en narkohund livet ut. Veteranenskalfaktisk pensjoneres.

– Jeg har en ny hund, Odin på tre år, som er av samme rase og som sannsynligvis blir godkjent etter påske. Da er det slutt for Sonny, og det kommer til å bli vemodig. Det er jo en epoke som tar slutt, sier Elseth, og fortsetter:

– Jeg tror det blir greit for ham å slappe av hjemme også. Selv om han sikkert kommer til å bli litt lei seg til å begynne med, når han ikke får være med på jobb. Men han er jo allerede en familiehund det meste av tiden, så vi kommer fortsatt til å få mye glede av Sonny.

Narkotikahunden Sonny ved Romeriks politidistrikt, her med hundfører Anette Elseth.
Powered by Labrador CMS