Politistudentene Bjørn-Andre Bjørhusdal (23) og Even Sollie (22) er i praksis i Oslo politidistrikt.

Debutanter i uniform

Politistudentene Bjørn-Andre Bjørhusdal (23) og Even Sollie (22) har akkurat startet i praksis. Nå skal de prøve seg offentlig i uniform.

Publisert Sist oppdatert

De kunne likesågodt vært to ferdigutdannede politibetjenter med fast jobb i politiet, slik det ser ut for folk flest. Fullt uniformert fra topp til tå, på vei ned bakken fra Grønland politistasjon.

Sannheten er at de bare er noen få dager inn i praksisen sin. Uniformen har de til nå bare brukt på skolen, og ikke ute blant folk sånn som nå.

- Folk vet jo ikke om vi er studenter eller har den ene eller andre graden, sier Bjørhusdal.

- Vi erfarte veldig fort at publikum bare ser politiet.

Under starten av praksisen er guttene i patruljer på tre personer ute i gatene; to polititjenestemenn ansatt i politiet, og en praksisstudent. Da er de en operativ patrulje.

Men nå er de alene og vakta har ikke begynt ennå.

Mye nytt på en gang

Politiuniformen vekker oppsikt. Folk kikker fra andre sida av gata. Noen smiler, andre ser nysgjerrige eller litt skeptiske ut.

- Hvordan føles det, å ta på seg uniformen og gå ut i offentlig tjeneste?

- Det er en ny opplevelse med veldig mye nytt på en gang, sier Sollie.

Han forteller fra første dagen han skulle ta den på:

- Du vet at du skal ut og bli sett for første gang og du sitter med litt nerver før første oppdrag. Selv om du kanskje ikke gjør så mye så kjenner du adrenalinet pumpe. Vi får jo beskjed allerede på Politihøgskolen, om at uniformen er større enn deg selv.

Bjørhusdal er enig:

- Jeg synes det føles veldig naturlig også. Jeg har tenkt mye på det på forhånd og er veldig avslappet til det. Men adrenalinet kommer når man er ute på oppdrag.

- Hvordan har det vært å være i den rollen til nå?

- Stort sett er det veldig moro, men man får seg jo noen tankevekkere, for eksempel i forhold til rusmiljøene, sier Bjørhusdal.

- Vi har på en måte blitt kasta ut i det. Jeg føler på ansvaret allerede.

- Ja, det blir jo satt ganske store forventninger til oss. Vi har på en måte gått inn i et serviceyrke og da må vi yte den servicen som kreves, legger Sollie til.

Settes på prøve

I løpet av bare noen få første vakter har de allerede kjent på at det er godt å ha vært innom fag som sosiologi og psykologi på skolen.

- Du kommer ut for mange ulike situasjoner og mange forskjellige folk, og da kommer dette godt med i verktøykassa, sier Sollie.

- Alle de menneskene du møter som er på et stadium i livet som du ikke kan identifisere deg med; det går jo litt innpå deg og det kan være en utfordring og legge dette vekk når du kommer hjem.

- Så dere får prøvd dere litt menneskelig?

- Ja absolutt.

- Det er det at alle skal møtes med den samme respekten og behandles på en bra måte, sier Bjørhusdal.

Å gi en god opplevelse

Vi går forbi en kafe på Grønland der folk sitter ute. De smiler når de får se Sollie og Bjørhusdal i uniform.

- Se! Det er politiet!

En mamma peker til sønnen sin. Det er to voksne og to barn. De smiler med spente ansikter, og når de uniformerte setter seg på huk og hilser på barna, blir smilene enda større. Når Sollie i tillegg låner bort uniformslua for noen sekunder, blir det høylytt latter fra publikum rundt dem.

- Barn synes alltid det er spennende å se politiet. Vi får veldig god respons og vi kan snakke med dem og gi en god opplevelse, så det er veldig kult, sier Bjørhusdal.

Det er nemlig viktig. At folk får en god opplevelse av et møte med politiet.

- Da jeg så noen i politiuniform før tenkte jeg at de utstrålte autoritet og trygghet, sier Sollie. Jeg vil gjerne bringe dette inntrykket videre, og være med på å opprettholde stolthet ved uniformen og det den står for. Du vet, de aller fleste møter jo politiet kanskje 1-2 ganger i livet. Da er det veldig viktig å gi et godt inntrykk, som er det de skal ha av politiet videre.

- Er dere stolte av uniformen deres?

- Ja.

Akkurat det er ganske lett å se egentlig. Det er to menn med rake rygger og hodene hevet som rusler nedover Grønland. Og begge blir veldig engasjerte når de snakker om hvilket ansvar det innebærer å bære en politiuniform.

- Vi er der for å hjelpe folk, og det handler om å alltid opptre høflig og respektfullt ovenfor de menneskene vi møter, uansett hva de har gjort, sier Bjørhusdal.

- Også når du gir sanksjoner. Det går faktisk an å gi noen et forelegg til noen, og de kan si takk og smile når de går.

- Hvordan reagerer folk ute når de ser dere?

- Noen, for eksempel når vi har vært inne i åpne rusmiljøer, forsvinner relativt fort når de ser at vi kommer. Men det er mange som tar kontakt med oss også, sier Sollie.

- De vet jo at vi hjelper dem, sier Bjørhusdal.

- Det må vi. Det er en plikt. Men vi har jo lyst også.

Forventninger

- Er det noe dere gruer dere for ved å gå inn i dette yrket?

- Det er kanskje ikke så gøy hvis en føler at en ikke strekker til. Hvis vi ikke klarer å leve opp til de forventningene som er gitt oss. Hvis det er for få ressurser eller andre ting som gjør at det ikke går, sier Sollie.

- Og det at vi ikke strekker til kan jo være at vi er jo bare mennesker, legger Bjørhusdal til.

- På kveldsvakt i går måtte vi trå til i en situasjon i sentrum, det var et helseproblem. Og mens vi hjalp til der kom det masse folk som samla seg rundt oss og ville ha hjelp. Folk søker mot uniformen når de trenger hjelp, og vi prøvde jo å hjelpe, men det var ikke så lett.

- Hva slags utfordringer har dere møtt til nå?

- Jeg trur den største utfordringen jeg har hatt så langt er å ha tatt noen på fersken, også står vedkommende og lyver deg rett opp i ansiktet, sier Bjørhusdal.

- Sånt synes jeg er vanskelig. Da må du likevel holde roen og være tålmodig, men jeg har jo lyst til at folk skal være ærlig mot meg.

Som politi må du også kunne gå tilbake, i en situasjon hvor ting har gått ut av kontroll, og være menneske når situasjonen roer seg, forklarer guttene.

- Det er ikke vår jobb å dømme folk for det de har gjort.

- Men det må jo være ganske utfordrende av og til, og alltid opptre korrekt, hvis folk oppfører seg dårlig rundt dere?

- Ja. Men det er det som ligger i rollen som politi. Når du tar på deg politiuniformen må du hele tida være bevisst det ansvaret.

- Men jeg vet jo ennå ikke hvordan jeg vil reagere, for eksempel hvis jeg blir utsatt for vold. Det er mye vi ikke har opplevd enda, sier Bjørhusdal.

- Jeg trur det handler om å være bevisst seg sjøl hele tiden, sier Sollie.

- Man må forberede seg mentalt og tenke over at du skal kunne stå for de handlingene du gjør, også i ettertid.

Gleder seg

Etter å ha hilst på småguttene på Grønland er det lite redsel for framtida å lese i kroppsspråket til de to uniformerte som rusler videre bortover gata. De gleder seg til å ta fatt på oppgavene som politi. Og for folk flest ser det ut som de har full oversikt og er godt erfarne. Slett ikke som to studenter i praksis.

- Det finnes faktisk de som kan gradene nesten bedre enn det vi har lært, forteller Bjørhusdal.

Han opplevde en som prøvde å vippe han av pinnen en gang. En kjenning av politiet, som så på uniformen hans at han var student.

- Men da sa jeg veldig klart i fra med en gang. Den rollen du har som politi er veldig klar, da spiller det ingen rolle om du er student eller ikke.

Politistudentene Bjørn-Andre Bjørhusdal (23) og Even Sollie (22) er i praksis i Oslo politidistrikt.
Powered by Labrador CMS