En betjent med Ipad i bilen i 2013. I 2015 og i årene som kommer vil bruken av slike nettbrett bli vanligere hvis POD får det som de vil. Illustrasjonsfoto.

De mobile verktøyene som kan prege jobben din framover

Noen mobile løsninger har allerede kommet på nettbrett og mobil, men POD har flere apper og løsninger i sikte.

Publisert Sist oppdatert

Politidirektoratet jobber med å modernisere politiet. Ved hjelp av nettbrett, mobiltelefoner og erfaringer fra prosjektet «Politiarbeid på stedet», er det nå flere apper på trappene.

Gjennom politiets egen «appstore» er allerede enkelte apper tilgjengelige. Og flere vil det bli. Målet er at mer arbeid skal gjøres ute på stedet av patruljene. Det vil spare tid og ressurser, i tillegg til at kvaliteten på straffesakene øker, mener politiet.

Appene som finnes

Tidlig i høst kom appen Agent 5.0 ut på mobiltelefoner og nettbrett som politiet eier. Appen gjør det mulig å søke gjennom mange av politiets registre på én gang.

I høst ble også appen Mitt oppdrag lansert. Politiforum omtalte appen i august. Mitt oppdrag måler responstiden og viser info om oppdraget, patruljens posisjon og posisjonen til andre på samme oppdrag.

Også KODE er tilgjengelig på politiets mobile enheter. Den gir brukerne elektroniske tiltakskort. Skal du for eksempel i et avhør og lurer på hvilke rettigheter og pliktersom gjelder, er KODE stedet å slå opp.

Origo 64 lar deg åpne skrivebordet på PC-en på mobil og nettbrett.

LES OGSÅ: Vil vurdere å utstyre flere politifolk med mobiltelefon

Appene som kommer

Fra nyttår kommer appen WorxMail. Den gir, som navnet tilsier, tilgang til politi-e-posten.

Blant det mest spennende politiet har på trappene er appen ShareFile. Denne er også testet ut i politiet gjennom prosjektet Politiarbeid på stedet og vil komme i 2016. Appen muliggjør sending av foto, video og muligens lydopptak over kryptert linje, og lagre det på politiets egne områder. I tillegg vil politifolk gjennom ShareFile kunne hente informasjon den andre veien, som for eksempel lokalt planverk.

I løpet av i år og i fjor har Politiarbeid på stedet testet avhør med lydopptak med suksess. Da har patruljene brukt egne lydopptakere, men dersom lydopptaket kan utføres og sendes via en mobiltelefon vil muligheten nå ut til flere, samt være tryggere dersom enheten forsvinner. Politiets nettbrett og telefoner kan nemlig fjernslettes.

Tester egen Politi-Skype

Utover apper til mobil og nettbrett, jobber Politidirektoratet også med å teste Politi-Skype innad i Politidirektoratet. Politi-Skype er basert på Microsofts Skype for Business (tidligere Lync) og muliggjør møter over video internt i politiet. I tillegg inneholder programmet funksjoner som gjør at dokumenter og presentasjoner kan vises. Årsaken til at politiet utvikler og tilpasser egen versjon i stedet for å bare bruke en ferdig versjon, er som vanlig hensynet til informasjonssikkerhet.

Per nå er det administrative forhold Politi-Skype testes på, men også flere andre scenarioer vurderes - også operative. Tolketjenester er et område man kan se for seg kan gjøres over Politi-Skype. Det kan være store utgifter å spare, som ellers ville gått til reise og tidsbruk.

Andre formål Politidirektoratet ser for seg, kan være elektroniske morgenparoler, møter mellom politimestre og POD og andre ledermøter, fengslingsmøter og sammenkobling av de operasjonssentralene som ikke blir slått sammen med det første.

Foreløpig er Politi-Skype på planleggings- og teststadiet, men dersom det viser seg å holde mål, så har politiet allerede avtale om lisenser til alle brukere i etaten.

Powered by Labrador CMS