I fjor la daværende Justisminister Grete Faremo og utvalgsleder Arne Røksund fram Politianalysen.

Brukte nesten ti millioner på konsulenter

Under arbeidet med Politianalysen ble det brukt nesten ti millioner kroner på bistand fra et konsulentselskap.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer la Justis- og beredskapsdepartementet fram Politianalysen. Analysen peker på utfordringene i norsk politi og kommer blant annet med forslag til hva som kan gjøre politiet bedre.

I utvalget som utarbeidet rapporten inngikk blant annet PST-sjef Benedicte Bjørnland og Politidirektør Odd Reidar Humlegård, og det ble ledet av Arne Røksund. Utvalget ble videre støttet av et sekretariat på sju personer. Og et konsulentselskap.

Konsulentselskapet McKinsey & Company fikk nesten ti millioner kroner for jobben med Politianalysen. Etter det Politiforum erfarer ble den endelige summen 9,7 millioner kroner.

– Veldig høy sum

– Det er en veldig høy sum, konstaterer professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Kjell Arne Røvik.

I anbudet om konsulentbistanden kommer det fram at det var satt av åtte millioner kroner ekslusive moms til konsulenthjelp med Politianalysen. Røvik mener summen forutsetter at konsulentselskapet har gjort en grundig jobb.

– Det må være et stort og omfattende arbeid. For å forsvare en så svær sum skal det være gått med mange timer på å sette seg grundig inn i problemstillinger som er relevante for akkurat den organisasjonen det gjelder, mener Røvik.

Analyserte effektiviteten

I Politianalysen nevnes McKinsey & Company spesielt i forbindelse med bidrag i kapittel 15: "Effektivitet og kvalitet i oppgaveløsningen". Også i anbudsdokumentene legges det vekt på at konsulentselskapet må ha erfaringer med effektiv organisering i offentlig sektor i Norge og lignende virksomheter i andre land.

Dette kapittelet munner ut i klare anbefalinger om at politiet må stille spesifikke krav til måloppnåelse i alle ledd, ha sterk sentralisert styring og kutte ned på administrasjon.

Et annet tips fra kapittelet er å kutte ned på eksterne utgifter.

Professor i statsvitenskap vet Universitetet i Bergen, Per Lægreid, har forska på blant annet målstyring. Han synes også summen brukt på konsulenter hørtes høy ut.

– En slik sum kunne finansiert forskningsprosjekter over flere år. Men litt av problemet når man setter ned et utvalg på denne måten, er at man må ha svar raskt. Da brukes konsulenter, sier Lægreid.

Lægreid er skeptisk til konklusjonene om standardiserte rutiner og spesifikke målkrav.

– Det er mange skjær i sjøen når det gjelder resultatstyring. Dette er bare en styringsteknikk. Det er ikke sikkert det vil føre til bedre måloppnåelse og sier ikke noe om systemet i seg selv er brukbart. Det viktigste til slutt er et system som har oppslutning blant de som rammes av det, sier Lægreid.

Tildelt gjennom konkurranse

Prosessen med å finne fram til konsulentselskap skjedde i løpet av under to måneder vinteren 2012 og 2013. Anbudet om analysestøtte til Politianalysen ble kunngjort 19. november 2012. 2. januar gikk tilbudsfristen ut, og 8. januar 2013 sendte departementet ut meddelelse om tildeling av oppdrag.

Konsulentselskapet McKinsey & Company ønsker ikke å kommentere enkeltjobber de gjør. Men i en e-post skriver Maria Wikstrøm i McKinsey & Company at selskapets arbeid for det offentlige tildeles gjennom konkurranse.

– Det er konkurransegrunnlaget som definerer oppgavene som skal utføres og hvordan de skal utføres, skriver Wikstrøm.

Justis- og beredskapsdepartemenetet har ikke svart på Politiforums henvendelser.

Powered by Labrador CMS