Politiførstebetjent Erik Reikrås debuterte i Norseman med en sterk 79. plass.

Blant Norges sprekeste politifolk

I fjor bestemte politiførstebetjent Erik Reikrås seg for å delta i Norseman. For noen uker siden løp han inn til en sterk 79. plass.

Publisert Sist oppdatert

Med tiden 15 timer, åtte minutter og 40 sekunder, la Reikrås flesteparten av de 250 Norseman-deltakerne bak seg. Plasseringen i seg selv er imponerende nok i det som regnes som et av verdens desidert tøffeste triatlon. Enda mer imponerende blir den når en tar i betraktning at dette var politiførstebetjentens tredje triatlon noen sinne.

Og alle tre ble gjennomført i år.

– Jeg hadde hørt om Norseman lenge før jeg visste hva Norseman og triatlon var. Innerst inne hadde jeg en drøm om å gjøre det, forteller Reikrås, som til daglig jobber på Nannestad lensmannskontor.

– Magisk stemning

Etter en livsstilsendring for noen år tilbake, hvor både kosthold og treningsvaner ble snudd på hodet, fant han mye glede i trening. I fjor bestemte han seg for å satse på Norseman.

– Det er mye trening som skal til. Jeg har ikke hatt noen trener, men har gjort alt selv. I vinter satte jeg fokus på å bygge opp grunnformen, etter hvert kjørte jeg på med lengre økter og trente på overganger fra sykkel til løping. Det har blitt mye trening spesifikt mot langdistanse, med maraton og langdistansesykling. Så gjennomførte jeg to triatlon-konkurranser før Norseman, for å få litt mestring, forteller Reikrås.

Den 3. august, klokken tre på natta, var han på plass på kaia i Eidsfjord for å gjøre klar sykkelen til andre del av løpet: 180 kilometer på sykkelsetet. Men først ventet 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden.

– Det var en magisk stemning på båten utover fjorden. Folk hadde forskjellige ritualer for å forberede seg. En mediterte, noen sov. Jeg var veldig nervøs, for vinden hadde tatt seg opp. Det var jo meldt dårlig vær. Så hoppet vi i vannet.

Ikke siste gang

Det ble stiv kuling og motvind hele veien. Men Reikrås hadde hatt et mål i forkant, å forberede seg godt nok til å få en fin tur.

– Jeg visste jo at det kom til å bli tøft. Været har jo mye å si. Og det er mye stigning. Oppstigningen til Gaustatoppen, den såkalte «Zombie hill», kan du ikke fullt ut forstå hvor bratt den er, med mindre du er der, sier han om avslutningen på siste del av Norseman: Et fullverdig maratonløp med en total stigning på godt og vel 1500 meter.

– Som en meddeltaker sa; Norseman er som en graviditet. Ni måneder med humørsvingninger, lite alkohol og mye jobbing, en 15-timers fødsel også får du en belønning til slutt, smiler Reikrås.

En belønning som i Norseman kommer i form av en prestisjetung sort t-skjorte som kun går til de som fullfører konkurransen.

– Så er det viktig å få med at et sånt løp ikke kan gjennomføres uten supportbil. Jeg hadde med søsteren min og kjæresten hennes, og hadde ikke gjennomført så bra uten dem.

– Det er kanskje ikke siste gang du deltar i Norseman heller?

– Absolutt ikke! Norseman er avhengighetsskapende. Helt forferdelig! Nå har jeg gått gjennom løypa og vet hvor jeg skal sette inn støtet. Så nå er det et par ukers avslapning før jeg skal bygge meg opp til neste Norseman, sier Reikrås

Eller avslapning og avslapning - uken etter Norseman, deltok han likegodt i politimesterskapet i triatlon i Oslo. Med litt seige ben, endte politiførstebetjenten på tredje plass.

PS!

Etter at denne artikkelen sto på trykk i Politiforums papirutgave, ble vi varslet om at Reikrås i sin Norseman-debut ble slått av to andre politifolk.

Per Bergsjø (bildet under) og Christoffer Syse fra Vestfold politidistrikt, klokket inn på henholdsvis 14.18.00 og 14.39.45. Det holdt til en knallsterk 44. plass totalt for Bergsjø, mens Syse endte på 55. plass.

Per Bergsjø endte på 44. plass under Norseman 2013.
Powered by Labrador CMS