HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet.

Aslaksen: - Jeg tok kontakt med Fostervold

HR-direktør Karin Aslaksen sier i en e-post at hun tok kontakt med Marit Fostervold for å kunne gå videre med vurderingene og ferdigstille innstillingen til jobben som avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering.

Publisert Sist oppdatert

– Som ansvarlig for rekrutteringsprosessen tok jeg kontakt med Fostervold for å få referanser fra henne for å kunne gå videre med vurderingene og ferdigstille innstillingen. På spørsmål ble det oppgitt at Knut Smedsrud ville bli innstilt som nummer en. Kandidaten ba om å få ringe tilbake for eventuelt å oppgi referanser eller trekke søknaden, sier Aslaksen ifølge en pressemelding fra Politidirektoratet (POD).

I e-posten opplyses det videre at ansettelsesprosessen til ny beredskapsdirektør fulgte vanlig prosedyre, og at alle søkerne søkte innen fristen. Smedsrud ble innstilt som nummer en fordi han var best kvalifisert i henhold til kravene som ble stilt i stillingen, skrives det videre.

- Valgte å trekke søknaden

Aslaksen skriver videre at Fostervold «valgte det siste», altså trakk søknaden istedenfor å oppgi referanser.

- Det er ikke uvanlig at kandidater trekker søknaden sin når de får oppgitt at de ikke blir innstilt som nummer en. POD har ikke noen interesse av at kandidater trekker sin søknad, men respekterer naturligvis det. Det har vært god dialog mellom Fostervold og meg under hele prosessen, sier Aslaksen.

Ifølge pressemeldingen uttaler hun dette i «forståelse med Fostervold».

Svaret fra POD kommer noen timer etter at Politiforum lørdag formiddag sendte disse spørsmålene til direktoratet, med forespørsel om et direkte intervju med Aslaksen:

  • Vil Aslaksen gjengi innholdet i hele samtalen mellom henne og Fostervold?
  • Hvorfor ringte Aslaksen til Fostervold etter at intervju var gjort?
  • Er det vanlig praksis i POD?
  • Er POD tilfreds med kvinneandelen av toppledere i POD?

Minimum 40 prosent kvinner

Det var torsdag Politiforum kunne avsløre at Fostervold trakk søknaden sin på bakgrunn av innholdet i en samtale hun fikk fra POD.

Kilder sa også da til Politiforum at det lenge hadde vært klart at det var Knut Smedsrud som var ønsket til jobben. Smedsrud fikk også stillingen etter at ansettelsesrådet hadde sitt møte fredag formiddag.

I e-posten til Politiforum understreker Aslaksen også at politiet «trenger økt bredde i erfaring, kompetanse og formell bakgrunn for å løse samfunnsoppdraget og for å møte dagens og morgendagens oppgaver».

- Dette må gjenspeiles på alle nivåer, også i lederstillinger. Politidirektoratet jobber systematisk med dette og har endret profil i egen ledergruppe over de siste tre årene. I dag består den blant annet av tre politiutdannede med juridikum, to sivilingeniører hvorav en med doktorgrad, en krigsutdannet med master i ledelse og en ernæringsfysiolog med master i ledelse, alle med bred ledererfaring innenfor ulike bedrifter og etater. To av disse er kvinner, sier HR-direktøren.

PODs minimumsmål er 40 prosent kvinner i ledende stillinger.

- Vi er ikke fornøyd i dag. Det er et langsiktig arbeid hvor ulike virkemidler må tas i bruk og tas i bruk i etaten i dag. Ved ansettelse av nye politimestre i 2015 var 40 prosent av de nyrekrutterte kvinner, sier Aslaksen i e-postsvaret

Powered by Labrador CMS